Vrijwilligers zijn onmisbaar

Vrijwilligers van de molenstichting Weerterland

Vrijwilligers van de Molenstichting Weerterland

Dit is het team vrijwilligers dat er in 2016 voor heeft gezorgd dat onze vier windmolens van Keent, Tungelroy en Stramproy regelmatig draaiden en ook maalden, te bezoeken waren en in een goede staat van onderhoud bleven.

Voor 2017 hopen wij echter op versterking van deze ploeg. Alle hulp is welkom. Of u nu vrijwillig molenaar wilt worden (en dus met de opleiding tot vrijwillig molenaar wilt beginnen) of dat u molengids wilt zijn, klusser op de molen, tuinman bij de molen of bestuurslid. Alle hulp is welkom en zelfs hard nodig.

Want: Zonder vrijwilligers staan alle molens STIL

Een fleurig en kleurrijk voorjaar

Bollenplantdag

Bollenplantdag

De molenberg van de Sint Annamolen van Keent moet na de winter veranderen in een uitgestrekt bloementapijt. Om zo iedereen goed te laten zien dat de lente in aantocht is. We vieren het komend voorjaar met een fleurige en kleurrijke molenbelt; een lust voor het oog en een volgeladen tafel voor onze bijen.

Ook op de rustplaats tegenover de molen

Ook op de rustplaats tegenover de molen

Daarvoor hebben diverse vrijwilligers van de Molenstichting Weerterland een flinke zaterdagmiddag op de knieën gezeten om een behoorlijke berg biologische bloembollen te poten. Narcissen, Krokussen, Tulpen en nog heel wat andere vroege bloeiers zullen na de winter kleur op de molenberg en in de bijentuin aan de voet van de molenberg toveren. Liefst 2.000 bollen werden zaterdag al gepoot en volgende week zaterdag volgen er nog eens een dikke 1.000 bollen. Ook bij de Annamolen Tungelroy worden de komende weken enkele honderden bollen aangepoot zodat ook daar de lente na de wintermaanden fleurig verwelkomd wordt.

We hebben deze pootmiddag kunnen houden dank zij de onmisbare steun van enkele bedrijven en organisaties die de aanschaf van de biologische bollen voor ons in financiële zin mogelijk gemaakt hebben en die verder onbekend willen blijven. Zij vinden het al fijn dat vanaf februari iedere passant blij zal worden bij het passeren van de Annamolens. En ook onze bijen worden blij van deze vroege bloeiers.

Earth Day bij De Nijverheid

honingraat-met-bijen-10549563-003

Vrijdag 22 april wordt internationaal Earth Day georganiseerd. Ook Molenstichting Weerterland doet hieraan mee. Als onderdeel van het project Bijenlint wordt bij molen Sint Anna aan de Keenterstraat een groenstrook met speciaal bijen-, vlinders- en insectenvriendelijk zaad ingezaaid zodat er deze zomer volop kleurrijk bloeiende planten in de berm en de molentuin bloeien. Hierin vinden onze bijen maar ook solitaire bijen, hommels, vlinders en andere insecten voedsel. En deze kleurrijke akkerlanden zijn ook een lust voor het oog.

Het belangrijkste project wordt dit jaar gerealiseerd in Stramproy in de molentuin van molen De Nijverheid aan de Veldstraat. Daar worden als onderdeel van Onze molenberg Zzzoemt… twee bijenkasten met bijenvolken geplaatst in de bloementuin van de molen langs de Veldstraat. De bijen worden vanaf dat moment verzorgd door onze twee huisimkers Vincent en Anthony Sterring Schouten. Zij staan ook voor de buurt klaar om uitleg over de imkerij en de bijen te geven.

Bovendien wordt er langs de Sint Jozefstraat ter hoogte van het Nijsweike een groot insectenhotel dat door de klussers van de Molenstichting Weerterland is gebouwd, geplaatst. Deze klus begint om 10 uur.

Bouwen insectenhotel bij molen De Nijverheid

Bouwen insectenhotel bij molen De Nijverheid

Vastleggen in volledig scherm 8-4-2016 125920.bmp

Eerste molenzondagmiddag van het seizoen ’16

Ook in het Jaar van de Limburgse Molens, 2016, opent de Sint Annamolen iedere eerste zondag van de maand de poort van de molen. De molenaars heten iedereen op de molen van harte welkom en in en rond de molen worden op deze zondagmiddagen leuke speciale activiteiten georganiseerd. De 1e molenzondagmiddag van 2016 wordt op zondag 3 april van 13 tot 17 uur gehouden.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Het oude ambacht van molenaar is eind 2015 geplaatst op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het ambacht van de molenaar staat daarom op deze allereerste molenzondagmiddag van 2016 op de Sint Annamolen centraal in de belangstelling. Kom eens kennismaken met onze vrijwillige molenaars en met hun verrassend veelzijdige hobby. Kijk toe hoe de molenaars de molen bedienen en malen en vragen staat vrij.

De molenaars, vroeger allemaal beroepsmolenaars, anno 2016 vooral vrijwillige molenaars, zorgen ervoor dat de windmolens regelmatig draaien en malen. Zo zorgen de molenaars er, samen met de andere vrijwilligers, voor dat deze monumentale iconen in ons landschap in een goede staat blijven.

Iedere molenzondagmiddag op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat krijgt 2016 een centraal thema. Zondag de molenaars, volgende maand de molens en de jeugd, in juni de bijentuin bij de molens en de imkers. Ook staat een Molenzondagmiddag van ons Brood gepland. In september houden we op de 1e zondag Landdagdraaien en staat GrensPark Kempen~Broek centraal tijdens de Dag van het Kempen~Broek en in oktober valt de Molenzondagmiddag samen met de Limburgse Molendag in het Jaar van de Limburgse Molens.

De molenzondagmiddag op iedere 1e zondag van de maand op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert (Keent) duurt telkens van 13 tot 17 uur.

Succesvolle Open Monumentendag

Vastleggen in volledig scherm 14-9-2015 092135.bmp

Open Monumentendag ’15 op de Sint Annamolen is meer dan geslaagd. Het weer viel achteraf mee: géén regen, de wind liet gelukkig niet verstek gaan en we hebben zelf een paar uurtjes kunnen malen. Zo konden we op deze Kunst&Ambacht monumentendag ook nog het ambacht van molenaar in de praktijk aan de talrijke bezoekers demonstreren.
Aan het eind van de middag hadden we 216 bezoekers op de molen genoteerd. Wat opviel was dat er veel gezinnen met kinderen een kijkje in de molen kwamen nemen en dat mensen echt veel tijd namen voor een bezoek aan de molen. Drie kwartier tot wel anderhalf uur was geen uitzondering. Ook waren mensen echt geïnteresseerd in de molen en in het werk van deMolenstichting Weerterland die zich inzet voor het beheer en behoud van onze windmolens in Weert. Onze gasten kwamen vandaag uit heel Nederland (veel vakantiegangers nog van de Weerterbergen), uit België, Duitsland en één bezoeker uit Koerdistan.


Extra dank aan Jo Roelofsen die het bakkersambacht vandaag op een zeer leerzame maar ook lekkere manier (iedereen kon proeven) demonstreerde, aan Vincent Sterring Schouten van Almkerk en Anthony Sterring Schouten Van Almkerk Traugott onze twee imkers die mensen vertelden over het houden van bijen en het grote belang van bijen voor ons mensen en aan alle vrijwilligers uit eigen geledingen: molenaars, molenaars in opleiding, gidsen en aan onze Koen op de klompen. Voor ons was het een topdag.

Op 4 oktober houden we op de molens in Weert Limburgs Molendag. Speciaal bedoeld om nieuwe vrijwilligers te werven. Want zonder vrijwilligers staan al onze molens STIL. Vooral mensen die belangstelling hebben om molengids te worden, zijn hard nodig. 

Voorbereidingen voor NLDoet in volle gang

Molenstichting Weerterland heeft voor de nationale vrijwilligers actiedagen NLDoet op 16 en 17 maart  twee projecten aangemeld. De voorbereidingen voor de beide vrijwilligers klusdagen op twee van onze molens zijn in volle gang.

Molen De Nijverheid in Stramproy: een van de locaties voor NLDOET in Weert.

Molenstichting Weerterland heeft vrijwilligers gevraagd mee te komen helpen bij het witten van twee door de stichting beheerde molens. Bij de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert moet en stucwerk op de meelzolder en de steenzolder hoognodig een grondige wit beurt krijgen. Bij de molen De Nijverheid in Stramproy kan de entreeboog, de kazemat en en het keukentje van de molenaars ook best een nieuwe lik kalk gebruiken. De twee projecten samen zijn door het Oranjefonds met een bijdrage van 400 euro gehonoreerd.

NLDOET spandoek wordt in een wiek opgehangenInmiddels hebben zich bijna twintig vrijwilligers aangemeld die een of twee dagen stevig de handen uit de mouwen willen steken op een van beide molens. Speciale aandacht verdient hier de aanmelding door een groep van zeven leden van het Weerter koor Con Amore die op vrijdagmiddag samen op de Annamolen van Keent komen witten. Bovendien heeft het koor aangeboden om later dit jaar een concert op de 100-jarige Keenter Sint Annamolen te komen geven.

Momenteel lopen de voorbereidingen voor de twee klusdagen op volle toeren. Alle machines e.d. die in de twee molens staan, moeten aan de kant geschoven worden om de muren goed bereikbaar te maken. En de muren moeten grondig geprepareerd worden. Dat betekent stevig borstelen zodat oude, slechte kalklagen loslaten. En de nieuwe kalk voor het witten van de muren is inmiddels ook al besteld. In een rijksmonument als een meer dan 100 jaar oude molen nu eenmaal is, worden extra eisen aan de te verwerken materialen gesteld. Ook daarbij moet in de voorbereiding rekening worden gehouden.

Weerter molens zoeken molenambassadeurs

Molens zoeken Molenambassadeurs

Onder het motto Molens zoeken Molenambassadeurs start Molenstichting Weerterland direct na de zomervakantieweken een campagne om nieuwe vrijwilligers aan te trekken
Iedereen wordt uitgenodigd om eens met de Weerter molens kennis te komen maken en daarbij te ontdekken hoeveel verschillende mogelijkheden een molen biedt voor een leuke, gevarieerde en vooral ook veel voldoening schenkende (vrije)tijdsbesteding.
,,Molens zitten vol verrassingen. Ze bieden talrijke mogelijkheden voor een leuke, afwisselende hobby of een zinvolle vrijetijdsbesteding. Een molen dat is techniek, weer, voeding, recreatie en toerisme, monumentenbehoud, cultuurhistorie, geschiedenis en onderzoek en aan klussen. Eigenlijk is een molen te veel om allemaal op te noemen. Dus een molen biedt voor iedereen die een leuke hobby of vrijwilligerswerk zoekt, altijd iets. En wij als molenstichting kunnen momenteel veel nieuwe mensen gebruiken. Want zonder vrijwilligers staan de molens immers stil”, constateert waarnemend voorzitter Vincent van den Berg van Molenstichting Weerterland.
De Weerter molenstichting beheert in Weert de beide Sint Annamolens in Keent en Tungelroy en de Sint Jansmolen en molen De Nijverheid in Stramproy. Om deze molens regelmatig te laten draaien, maar ook om de molens in een goede conditie te houden en om de molens voor belangstellend publiek open te stellen, zijn veel mensen nodig. Vrijwillig molenaars, klussers, gastvrouwen en gastheren, organisatoren van activiteiten.
,,Momenteel zitten we, willen we onze doelstelling dat iedere molen minstens één ochtend of middag in de week open is, kunnen waarmaken, te krap in onze mensen”, constateert de waarnemend voorzitter van de Weerter molenstichting. ,,Daarom zoeken we mensen die opgeleid willen worden tot vrijwillig molenaar maar óók mensen die op de molens willen klussen. Mensen die als gastvrouw of gastheer bezoekers op de molens willen ontvangen en rondleiden en mensen die bv historisch onderzoek naar de molens willen doen of gewoon als manusje-van-alles willen meehelpen. Jong of al wat ouder, vrouw of man, Limburger, Fries of Medelander, iedereen is welkom. En allemaal samen vormen we de Ambassadeurs van de Weerter molens.”
Meer over het vrijwilliger worden bij Molenstichting Weerterland kunt u lezen op de website www.molensinweert.com. Op deze website kunt u ook online een aanmeldformulier invullen. En tijdens de Limburgs Molendagen op 1 en 2 oktober staan bij de vier molens van Molenstichting Weerterland alle vrijwilligers centraal in de belangstelling.

Heeft u belangstelling om vrijwilliger te worden? Klik deze link

 dan nu aan !

Zoektocht naar vrijwilligers

Zonder vrijwilligers staan de molens stil

Molenstichting Weerterland beheert in opdracht van de Weerter gemeenteraad de vier windmolens die eigendom van de gemeente Weert zijn. Als organisatie draait de Molenstichting Weerterland volledig op de inzet van vrijwilligers. Hulp van extra vrijwilligers kan de Molenstichting prima gebruiken.
We zijn op zoek naar mensen die als bestuurslid de stichting willen versterken, naar mensen die als gastvrouw of -heer bezoekers van jong tot oud op onze molens willen ontvangen en rondleiden, naar mensen die als klusser het kleine reguliere onderhoud aan en rondom de molens voor hun rekening willen nemen en naar nieuwe molenaars in opleiding die aan de opleiding tot vrijwillig molenaar willen beginnen.
Vrijwillige molenaars zorgen ervoor dat onze vier molens in Keent, Tungelroy en Stramproy (2) regelmatig draaien en malen. En dat de molens door belangstellenden regelmatig bezocht kunnen worden. Daarnaast zorgt Molenstichting Weerterland er in goede samenwerking met het Gilde van Vrijwillige Molenaars voor dat er nieuwe molenaars opgeleid worden die uiteindelijk ook op onze molens ingezet kunnen worden. Ook de gastvrouwen en gastheren krijgen een opleiding zodat ook zij op een juiste en correcte wijze mensen over de molens kunnen vertellen. Daarbij wordt niet alleen stilgestaan bij de functies en techniek van een molen. Ook is er bij die opleiding aandacht voor de geschiedenis van de vier afzonderlijke molens zodat ook de gastvrouwen en gastheren prima beslagen ten ijs komen.
De vrijwillige molenaars, gastvrouwen en gastheren, klussers en eventuele nieuwe bestuursleden zijn samen met de vrijwillige molenaars allemaal samen belangrijke en onmisbare ambassadeurs voor onze Weerter molens. En samen vormen ze een team dat zich voor het behoud van onze molens inzet.
Wilt u wat meer weten over de Molenstichting Weerterland en over onze inzet voor het behoud van ons kostbare molenerfgoed? Dan kunt u altijd contact opnemen met voorzitter Vincent van den Berg van de Molenstichting Weerterland. Hij is altijd telefonisch bereikbaar onder nummer 06 11134446.
Molenstichting Weerterland zoekt op dit moment.
  • Diverse bestuursleden (secretaris, aspirant voorzitter, organisatoren)
  • Klusjesmannen en -vrouwen voor allerhande kluswerk en onderhoudswerk in teamverband aan en rondom de molens. Kennis van techniek en werken met hout is een pre.
  • Gastvrouwen en -gastheren die de molens openstellen en publiek op de molens kunnen ontvangen en rondleiden ook wanneer er eens geen molenaar beschikbaar is.
  • Vrijwilligers die opgeleid willen worden tot vrijwillig molenaar
  • Mensen die willen meehelpen bij het organiseren van activiteiten en evenementen op de Weerter molens
  • Vrijwilligers die het bestuur willen helpen bij het samenstellen van fiets- auto- en wandelroutes en het organisaeren van activiteiten bij de molens.