Vrijwilligers zijn onmisbaar

Vrijwilligers van de molenstichting Weerterland

Vrijwilligers van de Molenstichting Weerterland

Dit is het team vrijwilligers dat er in 2016 voor heeft gezorgd dat onze vier windmolens van Keent, Tungelroy en Stramproy regelmatig draaiden en ook maalden, te bezoeken waren en in een goede staat van onderhoud bleven.

Voor 2017 hopen wij echter op versterking van deze ploeg. Alle hulp is welkom. Of u nu vrijwillig molenaar wilt worden (en dus met de opleiding tot vrijwillig molenaar wilt beginnen) of dat u molengids wilt zijn, klusser op de molen, tuinman bij de molen of bestuurslid. Alle hulp is welkom en zelfs hard nodig.

Want: Zonder vrijwilligers staan alle molens STIL

Vrijwilligers zijn ons goud

Knutselende kinderen op 1 mei in de molen

Knutselende kinderen op 1 mei in de molen

Zondagmiddag 1 mei hielden we ook een knutsel, kleur en bakmiddag op de molen. Bovendien was de molen ook controlepost voor de deelnemers aan de Brabant/Limburg rit van de MG club. En de lekker draaiende molen trok de hele dag ook volop passerende fietsers en wandelaars die de gelegenheid aangrepen de molen eens te komen bekijken. Een drukke dag dus op de Sint Annamolen Keent. Een dag ook die zonder de inzet van een hechte groep vrijwilligers onmogelijk is. Vrijwilligers zijn dan ook het goud van de molenstichting.

Juweeltjes van oude mobiele technologie.

Juweeltjes van oude mobiele technologie.

Kinderen konden met hulp en assistentie van onze molengidsen Jan Croonen, Anki Post-Braam en Pierre van der Lans een kleurplaat van een molen inkleuren of een heuse molenbouwplaat in elkaar zetten. En samen met bakker Jo Roelofsen en echtgenote Marij konden ze lekkere koekjes bakken.

Marlies Deben en Marij Roelofsen zorgden ook nog voor de goede en hartelijk gastvrije ontvangst van de talrijke bezoekers en de vele MG rijders die in de molen op zoek moesten naar het antwoord op de controlevraag. De rallyrijders en toevallig passerende fietsers en wandelaars lieten zich daarbij de koffie of thee maar vooral de overheerlijke wafels van Jo Roelofsen uitstekend smaken.

Volop activiteiten dus vandaag op de molen van Keent terwijl de molenaars Gerie Fijen, Nuel van den Hurck en Frans Deben. samen met de molenaars in opleiding Marc Lamerikx en Leon Voermans alsmede Pierre Beenders als molengids de rondleidingen verzorgden.

Jacques Paulissen en Wiel Verheijen verzorgden de technische zaken en onze beide huisimkers Vincent en Anthony Sterring Schouten kwamen ook nog eens de bijenvolkeren op de molenberg verzorgen. Ook dat trok bekijks van heel wat bezoekers.

Dus al met al een prachtige gemeenschapsprestatie van een mooie groep vrijwilligers en een meer dan geslaagde molenzondag met totaal maar liefst 256 (!!) bezoekers !

Een foto van de molen

Nog maar een foto maken

Nog maar een foto maken

Steeds vaker brengen gasten uit China en Japan een bezoek aan één van onze windmolens. En daar zijn we altijd blij en best wel een beetje verguld mee. Want het is altijd weer een feest wanneer er bezoekers uit China of Japan op een van onze molens komen. Vaak staan we wel met verbazing te kijken hoe deze gasten letterlijk ieder detail van de molen op de gevoelige plaat vastleggen. Bijna zou je bang zijn dat ze van plan zijn de molen tot in het detail na te bouwen. Het klikken van de fototoestellen is niet van de lucht en met de mobieltjes wordt letterlijk en integraal vastgelegd wat de molenaar of molengids in zijn ‘beste Chinees’ over de molens en de geschiedenis van de molens vertelt. Misschien wordt het tijd dat we toch eens op zoek gaan naar een molengids die het Chinees en het Japans meester is.

A;;es wat de molenaar doet wordt vastgelegd

A;;es wat de molenaar doet wordt vastgelegd

Eerste molenzondagmiddag van het seizoen ’16

Ook in het Jaar van de Limburgse Molens, 2016, opent de Sint Annamolen iedere eerste zondag van de maand de poort van de molen. De molenaars heten iedereen op de molen van harte welkom en in en rond de molen worden op deze zondagmiddagen leuke speciale activiteiten georganiseerd. De 1e molenzondagmiddag van 2016 wordt op zondag 3 april van 13 tot 17 uur gehouden.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Vrijwillig molenaar Chris Venner.

Het oude ambacht van molenaar is eind 2015 geplaatst op de Nationale Inventaris van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het ambacht van de molenaar staat daarom op deze allereerste molenzondagmiddag van 2016 op de Sint Annamolen centraal in de belangstelling. Kom eens kennismaken met onze vrijwillige molenaars en met hun verrassend veelzijdige hobby. Kijk toe hoe de molenaars de molen bedienen en malen en vragen staat vrij.

De molenaars, vroeger allemaal beroepsmolenaars, anno 2016 vooral vrijwillige molenaars, zorgen ervoor dat de windmolens regelmatig draaien en malen. Zo zorgen de molenaars er, samen met de andere vrijwilligers, voor dat deze monumentale iconen in ons landschap in een goede staat blijven.

Iedere molenzondagmiddag op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat krijgt 2016 een centraal thema. Zondag de molenaars, volgende maand de molens en de jeugd, in juni de bijentuin bij de molens en de imkers. Ook staat een Molenzondagmiddag van ons Brood gepland. In september houden we op de 1e zondag Landdagdraaien en staat GrensPark Kempen~Broek centraal tijdens de Dag van het Kempen~Broek en in oktober valt de Molenzondagmiddag samen met de Limburgse Molendag in het Jaar van de Limburgse Molens.

De molenzondagmiddag op iedere 1e zondag van de maand op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert (Keent) duurt telkens van 13 tot 17 uur.

Moleninfo ook in andere talen

De molens worden, vooral toeristisch, steeds belangrijker. Molens nemen toenemend een prominente plaats in ons landschap in en vooral dagjesmensen die het Weerterland verkennen en toeristen en vakantiegangers die hier wat langer verblijven, willen graag bij een molen binnenwandelen. Daarnaast worden er toenemend toeristisch en recreatieve initiatieven ontplooid door het lokale bedrijfsleven om het de mensen die in de Groenste Regio van de Wereld een korte of langere vakantie doorbrengen, naar de zin te maken.

Bezoek aan een molen hoort bij een vakantie in het Weerterland

Bezoek aan een molen hoort bij een vakantie in het Weerterland

Molenstichting Weerterland haakt ook actief op deze ontwikkeling in. We zijn in gesprek met collega-molenaars binnen Kempen~Broek om de molens breder en actiever te promoten. Daarnaast zetten we in op het bundelen van krachten. Gezamenlijk hebben we een veel breder, verrassend gevarieerder en completer aanbod te presenteren dan ieder voor zich afzonderlijk. Ook verlenen we, waar mogelijk, graag medewerking aan initiatieven van het toeristisch bedrijfsleven en we zoeken continue naar mogelijkheden om onze molens nog vaker op vaste dagen en middagen open te stellen. Ons streven is om uiteindelijk het waar te kunnen maken dat er in Weert en Kempen~Broek altijd minstens één van de molens voor bezoekers geopend is. Daarvoor hebben we wel extra vrijwilligers, molenaars, molengidsen, gastvrouwen en gastheren, nodig.

Info binnenkort ook in het Frans, Engels en Duits

Info binnenkort ook in het Frans, Engels en Duits

Nieuw is ook dat we de algemene informatie over het Weerterland Molenland binnenkort ook in andere talen gaan aanbieden via onze website. Daarnaast komen er ook folders in de belangrijkste talen. We starten met Duits, Frans en Engels.

We zoeken nog mensen die ons kunnen helpen met een vertaling van de informatie ook in Pool, Italiaans, Spaans, Chinees en Japans.

Wilt u ons helpen als vrijwilliger neem dan even met ons contact op. 

 

Succesvolle Open Monumentendag

Vastleggen in volledig scherm 14-9-2015 092135.bmp

Open Monumentendag ’15 op de Sint Annamolen is meer dan geslaagd. Het weer viel achteraf mee: géén regen, de wind liet gelukkig niet verstek gaan en we hebben zelf een paar uurtjes kunnen malen. Zo konden we op deze Kunst&Ambacht monumentendag ook nog het ambacht van molenaar in de praktijk aan de talrijke bezoekers demonstreren.
Aan het eind van de middag hadden we 216 bezoekers op de molen genoteerd. Wat opviel was dat er veel gezinnen met kinderen een kijkje in de molen kwamen nemen en dat mensen echt veel tijd namen voor een bezoek aan de molen. Drie kwartier tot wel anderhalf uur was geen uitzondering. Ook waren mensen echt geïnteresseerd in de molen en in het werk van deMolenstichting Weerterland die zich inzet voor het beheer en behoud van onze windmolens in Weert. Onze gasten kwamen vandaag uit heel Nederland (veel vakantiegangers nog van de Weerterbergen), uit België, Duitsland en één bezoeker uit Koerdistan.


Extra dank aan Jo Roelofsen die het bakkersambacht vandaag op een zeer leerzame maar ook lekkere manier (iedereen kon proeven) demonstreerde, aan Vincent Sterring Schouten van Almkerk en Anthony Sterring Schouten Van Almkerk Traugott onze twee imkers die mensen vertelden over het houden van bijen en het grote belang van bijen voor ons mensen en aan alle vrijwilligers uit eigen geledingen: molenaars, molenaars in opleiding, gidsen en aan onze Koen op de klompen. Voor ons was het een topdag.

Op 4 oktober houden we op de molens in Weert Limburgs Molendag. Speciaal bedoeld om nieuwe vrijwilligers te werven. Want zonder vrijwilligers staan al onze molens STIL. Vooral mensen die belangstelling hebben om molengids te worden, zijn hard nodig. 

We zoeken gastvrouwen/gastheren voor de zondagen

Molenstichting zoekt gastheren/vrouwen voor zondags

Molenstichting Weerterland krijgt regelmatig verzoeken om de Sint Annamolen van Keent op zondag te openen voor bezoekers en voor rondleidingen. Ook merken we dat vooral op zondag veel fietsers en dagjesmensen bij de molen aan de Keenterstraat voorbij komen fietsen en dan even bij de molen afstappen. Helaas staan ze op zondag meestal voor een gesloten molenpoort. 

Het lukt de Molenstichting Weerterland met de huidige bezetting niet op zondag deze molen open te stellen. Simpelweg omdat we te weinig mensen daarvoor hebben. Ook vinden niet alle vrijwilligers het fijn om op zondag vrijwilligerswerk te doen. Daarom zoeken we met spoed gastheren en gastvrouwen die op zondag beschikbaar zijn.

20140914_122141

Vertellen over de geschiedenis, de bediening en de functie van de molens

 

Maar misschien verveelt u zich wel iedere zondagmiddag stierlijk? Heeft u zondags niets omhanden en zou u graag wat zinvols of leuks willen ondernemen? Dan is dit misschien voor u een heel leuke uitdaging: enkele zondagmiddagen in de maand als gastvrouw of gastheer bezoekers op de Sint Annamolen van Keent ontvangen en rondleiden.  Voorlopig voor het komende nieuwe molenseizoen, de periode van begin mei tot eind oktober 2015.

PICT0050 (590 x 1476)Als gastheer of gastvrouw geeft u uitleg over de molen, vertelt u wat over de geschiedenis van deze molen en leidt u de bezoekers door deze monumentale molen rond.

Dat doet u samen met een collega gastvrouw of gastheer en met de aanwezige vrijwillige molenaar.  U staat er dus nimmer alleen voor. Verder geeft u tekst en uitleg over de molenstichting en over de molens van Weert, let u met de molenaar op de veiligheid in de molen, beheert u het molen-winkeltje, wijst bezoekers de weg en geeft antwoord op eventuele vragen.

Als gastvrouw of gastheer bent u het gezicht van de molenstichting op de molen.

Spreekt dit u aan maar heeft u nog weinig (of zelfs geen) kennis van molens? Dat is geen onoverkoombaar probleem. De Molenstichting Weerterland zorgt dat u een gedegen interne opleiding krijgt zodat u ook correct over de molens in het algemeen en de Annamolen van Keent in het bijzonder kunt vertellen en mensen kunt rondleiden.

Verder is er op de molen een uitgebreid informatiepakket beschikbaar waarvan u als gastheer/vrouw gebruik kunt maken. En de stichting zorgt ook voor een begeleiding en ondersteuning van de vrijwilligers. Hebben we u nieuwsgierig gemaakt en wilt u wat meer hierover weten? Pleeg dan snel een belletje naar de molenstichting (het nummer vindt u op www.molensinweert.nl) of stuur een mailtje naar molensinweert@home.nl met uw naam, adres en telefoonnummer of klik op de button hieronder en vol het formulier in. Wij nemen dan snel met u contact op.

Button meld je aan als molenvrijwilliger

Programma Midden Limburg voor Limburgse Molendag

Een greep uit de vele activiteiten tijdens de Limburgse Molendag 

53 Limburgse wind- en watermolens  en 2 waterkrachtcentrales zijn op 7 oktober geopend! In Weert zijn de molens bovendien zaterdag open. Dat houdt Molenstichting Weerterland de Vind je Draai op de Molens actiedag.

Bezoek eens een molen en ontdek hoe verrassend veelzijdig en spannend molens zijn.

Midden-Limburg

 • Baexem | Auroramolen

Bij voldoende wind wordt er gemalen. Na de middag een optreden van de dialect groep Met Bezèj die eigen nummers ten gehore brengen. In het molenhuisje een fototentoonstelling van de Heemkundevereniging van Baexem.

 • Beegden | St. Lindert Molen

Bij voldoende wind wordt gemalen. Daarnaast doorlopend rondleidingen. Koffie en frisdrank wordt geschonken. Een prachtige fietsroute is aanwezig.

 • Grathem | Grathemermolen

Er worden meel- en streekproducten verkocht. De watermolen draait en maalt en er is live muziek.

 • Haler | De Uffelse molen

De Uffelse watermolen is geopend tijdens  Limburgse Molendag. Er is gelegenheid om de molenruimte en de expositieruimte op de molenzolder te bezichtigen.Tevens zijn er demonstraties met de huidige maalinstallatie. De horeca is geopend.

 • Heythuysen | St. Antoniusmolen

De molen is geopend en draait bij voldoende wind. In de molen zijn allerlei producten te koop. Stadsdichter van Leudal, Frits Criens,  heeft voor alle molens in de gemeente Leudal een gedicht gemaakt. Op Limburgse Molendag zal het gedicht voor de St, Antoniusmolen door hem, samen met wethouder Minses van de gemeente Leudal, omstreeks 15.00 uur onthuld worden.

 • Horn | De Welvaart

Molen is geopend, molenaar geeft uitleg.

 • Horn | De Hoop

Er wordt gedraaid en gemalen.

 • Ittervoort | De Schouwsmolen

De watermolen is voor de tweede keer geopend tijdens Limburgse Molendag. Uitleg over de restauratieplannen, vismigratie en energie-opwekking

 • Kreijel-Budschop | Molen St. Joseph

De molen is geopend en draait bij voldoende wind.

De molenaars geven uitleg over de molen en het ambacht.

 • Maasbracht | Leonardusmolen

Molen is geopend en maalt bij voldoende wind. Er is een fietsroute langs de molens in de gemeente Maasgouw te koop in de ontmoetingsruimte bij de molen en de koffie staat klaar.

 • Melick | Pr Bernhardmolen

Bij voldoende wind draait de molen en wordt er gemalen. De molenaar geeft u graag een rondleiding.

 • Neer | Friedessemolen

Er wordt gemalen door de watermolenaar. Er zijn attributen van een wasdag uit de jaren 40 aanwezig.

 • Neeritter | Armenmolen

Voor de tweede keer tijdens Limburgse Molendag is de molen geopend voor publiek. Er is een expositie over de geschiedenis van de Armenmolen en het verleden van het dorp Neeritter. De Armenmolen werd in 1280 al genoemd. Het huidige pand stamt uit 1686, in 1951 werd er voor het laatst graan gemalen.

 • Nederweert Roeven | Molen De Windlust

Bij voldoende wind wordt er graan gemalen en rondleidingen gegeven. Het olieslagwerk is gerealiseerd en er wordt volop notenolie geslagen.  Bezoekers kunnen ervaren hoe vroeger de olieslager met zijn indrukwekkende machine aan het werk was.

 • Nederweert  Roeven | Waterkrachtcentrale Roeven bij Sluis 15

De waterkrachtcentrale, eigendom van Rijkswaterstaat, wordt beheerd door de Stichting Waterkrachtcentrale Roeven Nederweert en is een van de oudste centrales in ons land. Nu is het de enige nog werkende waterkrachtcentrale in Nederland. De centrale is in 1923 door Rijkswaterstaat gebouwd voor de verlichting van Sluis 15 en de sluis in de Noordervaart.

 • Nunhem | Leumolen

De molen is in werking en er is gelegenheid de permanente expositie over de cultuurhistorie in het Leudal en de tijdelijke tentoonstelling over de historie van de molen te bezoeken.

 • Ospel | Molen de Korenbloem

Molensteen scherpen. Rondleiding door de molen, ook in de kap als de molen stil staat.

 •  Roermond | Kepelse Meule

Voor het eerst is de molen geopend met Limburgse Molendag en wordt er gemalen. De molenaar staat u graag te woord.

 •  Roermond | ECI Centrale

Dit industrieel rijksmonument uit 1920, is door samenwerking tussen het Belgische Ecowatt en energie- en wateronderneming Nuon geheel gerestaureerd. Tevens is er een moderne waterkrachtcentrale geïnstalleerd die schone elektriciteit produceert voor ruim 700 huishoudens. VVV-gidsen zijn aanwezig om uitleg te verstrekken.

 •  Roggel | Wind en Motormaalderij St. Petrusmolen

Behalve met de wind wordt er ook gemalen met de prachtige antieke eencylinder dieselmotor uit 1930. Ook de diverse hulpmachines zoals de graanreiniger, de zakkenklopmachine, de elevator en de mengketel zullen in werking te  zien zijn.

 •  Stevensweert | Hompesche molen

Deze unieke en zeer hoge molen zal draaien en er wordt uitleg gegeven door de molenaar.De brasserie is geopend.

 •  Stramproy | De Nijverheid

Draaien en malen bij voldoende wind. Vrijwillige molenaars en molengidsen vertellen over hun hobby. Actiedag Vind je draai op de molen.

 •  Stramproy | St. Jansmolen

Onder het motto Vind je draai op de molens, zoekt molenstichting Weerterland nieuwe vrijwilligers. Mensen die in hun vrije tijd een steentje bijdragen aan het behoud van de monumentale windmolens in Weert. Het vrijwilligerswerk op de molens staat daarom tijdens de Limburgse Molendag op 6 en 7 oktober centraal bij de vier door de Weerter molenstichting beheerde molens.

 •  Tungelroy | St. Annamolen

De molenaar draait op de beltmolen. Onder het motto Vind je draai op de molens, zoekt molenstichting Weerterland nieuwe vrijwilligers. Mensen die in hun vrije tijd een steentje bijdragen aan het behoud van de monumentale windmolens in Weert. Het vrijwilligerswerk op de molens staat daarom tijdens de Limburgse Molendag op 6 en 7 oktober centraal bij de vier door de Weerter molenstichting beheerde molens.

 •  Vlodrop | Gitstappermolen

Er wordt gemalen en in de molen kunt u terecht voor ambachtelijke molenproducten.

 •  Weert Keent | St. Annamolen

Onder het motto Vind je draai op de molens, zoekt molenstichting Weerterland nieuwe vrijwilligers. Mensen die in hun vrije tijd een steentje bijdragen aan het behoud van de monumentale windmolens in Weert. Het vrijwilligerswerk op de molens staat daarom tijdens de Limburgse Molendagen op 6 en 7 oktober centraal bij de vier door de Weerter molenstichting beheerde molens.

 •  Weert Laar | St. Antoniusmolen

De molen is geopend. Iedereen mag komen om te kijken op alle etages. De eigenaren geven uitleg.

 • St. Odiliënberg | Molen van Verbeek

De molen draait, voor iedereen koffie en voor de kinderen fris. Er wordt door een bakker demonstraties gegeven van brooddeeg maken en broodbakken.

Zoektocht naar vrijwilligers

Zonder vrijwilligers staan de molens stil

Molenstichting Weerterland beheert in opdracht van de Weerter gemeenteraad de vier windmolens die eigendom van de gemeente Weert zijn. Als organisatie draait de Molenstichting Weerterland volledig op de inzet van vrijwilligers. Hulp van extra vrijwilligers kan de Molenstichting prima gebruiken.
We zijn op zoek naar mensen die als bestuurslid de stichting willen versterken, naar mensen die als gastvrouw of -heer bezoekers van jong tot oud op onze molens willen ontvangen en rondleiden, naar mensen die als klusser het kleine reguliere onderhoud aan en rondom de molens voor hun rekening willen nemen en naar nieuwe molenaars in opleiding die aan de opleiding tot vrijwillig molenaar willen beginnen.
Vrijwillige molenaars zorgen ervoor dat onze vier molens in Keent, Tungelroy en Stramproy (2) regelmatig draaien en malen. En dat de molens door belangstellenden regelmatig bezocht kunnen worden. Daarnaast zorgt Molenstichting Weerterland er in goede samenwerking met het Gilde van Vrijwillige Molenaars voor dat er nieuwe molenaars opgeleid worden die uiteindelijk ook op onze molens ingezet kunnen worden. Ook de gastvrouwen en gastheren krijgen een opleiding zodat ook zij op een juiste en correcte wijze mensen over de molens kunnen vertellen. Daarbij wordt niet alleen stilgestaan bij de functies en techniek van een molen. Ook is er bij die opleiding aandacht voor de geschiedenis van de vier afzonderlijke molens zodat ook de gastvrouwen en gastheren prima beslagen ten ijs komen.
De vrijwillige molenaars, gastvrouwen en gastheren, klussers en eventuele nieuwe bestuursleden zijn samen met de vrijwillige molenaars allemaal samen belangrijke en onmisbare ambassadeurs voor onze Weerter molens. En samen vormen ze een team dat zich voor het behoud van onze molens inzet.
Wilt u wat meer weten over de Molenstichting Weerterland en over onze inzet voor het behoud van ons kostbare molenerfgoed? Dan kunt u altijd contact opnemen met voorzitter Vincent van den Berg van de Molenstichting Weerterland. Hij is altijd telefonisch bereikbaar onder nummer 06 11134446.
Molenstichting Weerterland zoekt op dit moment.
 • Diverse bestuursleden (secretaris, aspirant voorzitter, organisatoren)
 • Klusjesmannen en -vrouwen voor allerhande kluswerk en onderhoudswerk in teamverband aan en rondom de molens. Kennis van techniek en werken met hout is een pre.
 • Gastvrouwen en -gastheren die de molens openstellen en publiek op de molens kunnen ontvangen en rondleiden ook wanneer er eens geen molenaar beschikbaar is.
 • Vrijwilligers die opgeleid willen worden tot vrijwillig molenaar
 • Mensen die willen meehelpen bij het organiseren van activiteiten en evenementen op de Weerter molens
 • Vrijwilligers die het bestuur willen helpen bij het samenstellen van fiets- auto- en wandelroutes en het organisaeren van activiteiten bij de molens.