School Moesel bezoekt Annamolen Keent

Schoolbezoek aan molen

Schoolbezoek aan molen

Leerlingen van de Brede Basisschool Moesel hebben maandagmiddag een bezoek aan de Sint Annamolen van Keent gebracht. De groep scholieren in de leeftijd van 9, 10 jaar kreeg tekst en uitleg over de molen en hoe een molen werkt. Vervolgens werd de molen door de schoolkinderen bekeken waarbij de diverse molenzolders werden bezocht. Molenaars Gerie Fijen en Frank Oosterhuis en molengidsen Ankie Post Braam, Jan Croonen en Louis Morre verzorgden de rondleiding.

Tijdens de rondleiding moesten de schoolkinderen ook achter de antwoorden op een aantal ‘molenvragen’ zien te komen. Als afsluiting van de uiterst leerzame middag kregen de schoolkinderen van huisimker Vincent Sterring Schouten uitleg over de bijen bij de molen, het houden van bijen door de imker en het belang van de bijen.

Andere scholen die belangstelling hebben in een leerrijke en interessante molenbezichtiging kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar molensinweert@home.nl

 

Knutseldag voor kinderen op de molen

Kom ook meedoen !

Kom ook meedoen !

In het weekeinde van 14/15 mei wordt landelijk Nationale Molendag gehouden. Voor veel molens en molenaars het startsein voor het toeristische molenseizoen. Ook in het Weerterland.

Maar vóór Nationale Molendag hebben we eerst, als officieuze start van het molenseizoen 2016, op zondag 1 mei, onze Knutsel, Kleur, Bak, Ontdek en Doemiddag op de Annamolen van Keent. Een leuke, gevarieerde, verrassende maar vooral ook actieve middag op de molen voor kinderen en jongeren.

Kom knutselen met molenbouwplaten, kleuren, koekjes en wafels bakken, kijkdozen van molens maken, de molen ontdekken en ga samen met de molenaars aan de slag.
Een leuke actieve middag voor jong (en wat ouder).
Dus broers en zussen, neven en nichtjes, vriendjes en vriendinnetjes, vaders en moeders, ooms en tantes en opa’s en oma’s zijn óók welkom.

Deze jeugddag op de eerste molenzondagmiddag van mei duurt van 13 tot 17 uur.

Jeugdige bezoekers hebben een streepje voor

Een molenbezoek wordt deze zomervakantie een ontdekkingstocht

Een molenbezoek wordt deze zomervakantie een ontdekkingstocht

Schoolkinderen die in het Weerterland deze zomerweken schoolvakantie vieren, zijn de laatste drie weken dat de vakanties nog duren, eregasten op de molens. Bij een bezoek aan de windmolens hebben deze kinderen bij onze molenaars en molengidsen altijd een streepje voor.

De molenaars en molengidsen zullen de komende weken actief met de kinderen aan de slag gaan en de jeugd op een leuke, actieve en verrassende wijze met de molen laten kennismaken. Dat betekent dat je op veel plaatsen in de molen mag rondkijken en dat je de molenaars of molengidsen alles mag vragen. En de molenaar eens meehelpen bij het voorleggen van het grote molenzeil op de wieken of het knopen van de vele touwen, hoort er ook bij. En heb je al eens geprobeerd om zo’n grote zak met graan op te tillen?

Dus kom in deze laatste weken van deze mooie zomervakantie een woensdag- of zaterdagmorgen of –middag naar de molen. En neem gerust vriendjes en vriendinnetjes mee. En natuurlijk mogen ook vader of moeder, opa of oma mee of oom of tante meekomen naar de molen. Ook voor hen is een bezoek aan de molen altijd interessant. Iedere woensdagmiddag en iedere zaterdagmorgen of middag is er altijd minstens één molen geopend. Welke molen dat is kunnen zullen vinden in de molenagenda.

 

Vakantie-activiteiten op Weerter molens zijn klapper

De speciale activiteiten die Molenstichting Weerterland tijdens de zomervakantieweken van het basisonderwijs heeft georganiseerd, zijn een groot succes geworden. Veel kinderen kwamen (met ouders of grootouders) op bezoek in de molens.

 
Molenstichting Weerterland had tijdens de zomervakantie voor de kinderen uit het basisonderwijs als onderdeel van het vakantiepasproject van Punt.Welzijn zes ochtenden of midddagen aangegeven waarop de molens speciaal voor de schoolkinderen open zouden zijn. De molenaars Peter Stultiens van molen De Hoop in Swartbroek, Jac Nijs van De Nijverheid in Stramproy en Gerie Fijen van de Sint Annamolen in Weert-Keent zorgden voor interessante rondleidingen voor de schoolkinderen.

Absolute toppers werden 30 juli met het bezoek van zo’n 45 kinderen en alles bijeen een kleine 80 personen op molen De Hoop in Swartbroek en de 3e woensdagmiddag van augustus op molen De Nijverheid in Stramproy. Op woensdag 17 augustus was het zo druk op De Nijverheid dat groepen kinderen beneden moesten wachten tot de molenaars tijd hadden om ook hen rond te leiden en van alles over de molens te vertellen.

Al met al een reeks activiteiten die voor Molenstichting Weerterland aanleiding zijn om intern te bekijken of we het aantal vakantie-activiteiten op onze molens komend jaar verder kunnen uitbreiden. Zeker is al dat er binnenkort een extra open dag op molen De Hoop komt. De datum van die speciale open open dag wordt nog bekend gemaakt.

Aandacht voor onze molenwoensdagmiddag

De regionale TV zender Weert TV heeft woensdagmiddag een reportage gemaakt over onze molenwoensdagmiddagen. Iedere derde woensdag van de maand is molen De Nijverheid in Stramproy ‘s middags speciaal voor de schooljeugd uit de regio geopend. De reportage was ‘s avonds via kanaal 960 van Ziggo in heel Midden-Limburg te zien en wordt komende zaterdag en zondag herhaald.

De molenwoensdagmiddagen op iedere 3e woensdagmiddag van de maand bestaan nu enkele maanden. Het idee ontstond spontaan bij molenaar Jac Nijs van molen De Nijverheid in Stramproy. Hij besloot voortaan op een vaste woensdag in de maand ‘s middags de molen voor scholieren open te stellen. Daar stond ook het bestuur van de Molenstichting Weerterland erg positief tegenover. Zo ontstond de molenwoensdagmiddag. Jac Nijs en de molenaars in opleiding Jan Moonen en Bert Rietjens ontvangen nu iedere molenwoensdagmiddag met veel plezier de schooljeigd op de molens.
Na enkele publicaties in lokale en regionale dag- en weekbladen en nadat deze woensdagactiviteit ook vast opgenomen werd in de agenda van de VVV Midden-Limburg mag het initiatief zich op een van maand tot maand stijgende belangstelling verheugen. Tijdens de middag worden de kinderen op de molen rondgeleid, krijgen ze uitleg over hoe een molen werkt, wordt wat verteld over het weer, over granen en over het malen op de molen. Ook mogen de kinderen de molenaar bij enkele van de klusjes helpen.
Molenstichting Weerterland overweegt om het idee van de molenwoensdagmiddag de komende tijd uit te bouwen. Zodat niet alleen molen De Nijverheid maar ook andere door de MSW beheerde molens hieraan meedoen waardoor we nog meer jongeren kunnen bereiken. Daarbij zijn we natuurlijk wel afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwillige molenaars. Wij hebben er echter alle vertrouwen in dat dit geregeld kan worden.
Mogelijk zitten er tussen de jongens en meisjes die op woensdagmiddag naar de molens komen, enkele toekomstige molenaars.