Veel waardering voor molenbezoek Weerter molens

Mensen waarderen een bezoek aan de molens.

Mensen die de molens in Weert bezoeken en die een rondleiding door de molen meemaken, hebben veel waardering voor het werk dat de vrijwilligers doen voor het behoud van de molens. Het bezoek aan de molens krijgt van de bezoekers gemiddeld een rapportcijfers 8.7.  Bezoekers geven aan ‘zich op de molens welkom te voelen’ en zeggen het bezoek aan de molen ‘een ontdekking te vinden.’  In 2016 bezochten bijna 4.750 mensen de molens van Keent, Tungelroy en Stramproy. Veel van die bezoekers werd gevraagd een korte enquête in te vullen.

Opvallend is dat twee derde van de bezoekers aan de molen het voldoende vindt wanneer ze door de molenaar of molengids door de molen rondgeleid worden en tekst en uitleg over de molen krijgen. Een derde van de bezoekers wil tijdens het molenbezoek zelf ook actief wat doen en waardeert het extra als ze eens mogen proberen molenzeilen voor te leggen of kunnen meekijken hoe er met de molen gekruid of op de molen gemalen wordt. Ook activiteiten speciaal georganiseerd voor gezinnen met kinderen worden extra gewaardeerd door de bezoekers.

Molenstichting Weerterland heeft in 2016 molenbezoekers gevraagd na afloop van een molenbezoek een korte vragenlijst in te vullen. De enquête was bedoeld voor de molenstichting om te achterhalen wat de wensen en verwachtingen van de bezoekers bij een molenbezoek zijn.  Ook wilde de molenstichting met de vragenlijst inzage krijgen in hoe tevreden bezoekers over hun bezoekje aan de molens zijn en of er zaken zijn die mensen bij het bezoek aan de molen missen of die verbetering behoeven.  Verder werden er vragen gesteld over de achtergrond van de molenbezoekers en welke band bezoekers met de molens hebben.

Ruim de helft van de bezoekers, 52 procent, kwam voor het eerst op een molen. Slechts 7 % van de molenbezoekers schaart zichzelf onder de categorie van de regelmatige molenbezoekers. Ruim de helft van de bezoekers geeft ook aan dat het molenbezoek min of meer toeval was. “We kwamen langs de molen en zagen dat die open was en draaide.” Bijna 30 procent had het molenbezoek juist wel van tevoren gepland. 

Het zijn vooral echtparen, 40 %, en families met kinderen, 16 % die de molens komen bekijken. Meestal komt men per auto, 60 %.  Maar ook de fiets, 30 %, is populair. Iets meer mannen 52 % dan vrouwen bezoeken de molens. Van de bezoekers hoor 44 % in de leeftijdsgroep 36 tot 50 jaar, 17 % in de groep 51-67 jaar en 20 % is ouder dan 67 jaar. Slechts 11 procent van de bezoekers hoort tot de groep jongeren: 12-23 jaar en 7 % in de categorie 24-35 jaar.

Van de mensen die de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert in 2016 bezochten, komt 60% uit het Weerterland of uit andere delen van Nederlands Limburg en Brabant. Tien procent komt uit Belgisch Limburg en 30% uit de rest van Nederland en uit het buitenland. Onder de buitenlandse bezoekers noteerde de Molenstichting Weerterland gasten uit vrijwel alle Europese landen maar ook uit China, Argentinië, Japan, Canada, de VS, Australië, Nieuw Zeeland, Colombia, Venezuela en Brazilië. De grootste groep Europese bezoekers komt uit België gevolgd door Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Spanje en Italië.

 

Limburgse Molendag in Jaar van de Molens

In de Sint Annamolen Keent in Weert zijn unieke molenfoto's te bewonderen.

In de Sint Annamolen Keent in Weert zijn unieke molenfoto’s te bewonderen.

Heeft u ook alweer de eerste herfstgeuren en –kleuren waargenomen? De Limburgse molenaars zijn er blij mee, want dat betekent dat er herfstwind in aantocht is om ‘hun’ molens volop te laten draaien. U kunt het met eigen ogen aanschouwen tijdens de Limburgse Molendag op zondag 2 oktober van 11.00 tot 16.00 uur. Die dag zijn maar liefst zestig molens door heel Limburg gratis te bezoeken. Trotse molenaars vertellen u graag alles over het bijzondere stukje Limburgs erfgoed dat zij in stand houden. Volg een rondleiding, ontdek hoe een molen van binnen werkt, bekijk hoe allerlei soorten graan worden gemalen, proef van diverse lekkernijen, bezoek een molenexpositie of geniet van muzikale klanken tijdens een van de molenconcerten. Er is in iedere regio en voor iedere leeftijd wat wils. Ook zijn er diverse speciale activiteiten in het kader van het Provinciaal Jaar van de Limburgse Molens. Op www.hklimburg.nl/limburgsemolendag en www.limburgsemolens.nl vindt u het uitgebreide programma en de deelnemende molens. De Molenstichting Limburg, het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en alle molenaars heten u van harte welkom!

Niet alleen windmolens, ook watermolens en de waterkrachtcentrale van Nederweert zijn tijdens de Limburgse Molendag opengesteld. Overal geven mulders en gidsen uitleg. Nieuw is de deelname van de eerste ‘moderne’ windmolen aan de Limburgse Molendag: Coöperwiek op het Windmolenpark in Neer. Bezoekers krijgen hier tekst en uitleg over het opwekken van elektrische energie met behulp van windenergie en over de bouw van de windmolen door Coöperatie Zuidenwind.

Musikkapelle Geisenried uit de Ostallgäu treedt zondag om 11 uur op bij de Wilhelmus Hubertusmolen aan de stadsbrug in Weert

Musikkapelle Geisenried uit de Ostallgäu treedt zondag om 11 uur op bij de Wilhelmus Hubertusmolen aan de stadsbrug in Weert

Op diverse molens klinkt muziek tijdens de Limburgse Molendag. Zo kunt u op Molen Nooit Gedacht in Merselo genieten van de bijzondere akoestiek bij optredens van diverse ‘koren op de molen’. Op de Weerter Wilhelmus Hubertus Molen is een molenbeltconcert met Musikkapelle Geisenried en ook op de Leonardusmolen in Maasbracht en de Houthuizermolen in Lottum klinkt muziek. Ook op culinair gebied hoeft u niets tekort te komen tijdens de Limburgse Molendag. Zo is bij de Volmolen in Epen een biologische markt, bij de Torenmolen in Gronsveld worden vlaaien gebakken in de speciale takkenbossenoven en ook op diverse andere plekken wordt gemalen, gebakken en – als u wilt – geproefd.

Provinciaal Jaar van de Limburgse Molens
De Provincie Limburg heeft 2016 uitgeroepen tot Jaar van de Limburgse Molens om de bedreigingen, knelpunten en behoeften rondom de Limburgse molens te inventariseren. In dit kader vindt tijdens de Limburgse Molendag ook de feestelijke ondertekening van de beheerovereenkomst tussen de gemeente Leudal en de Molenstichting Leudal over de vijf gemeentelijke windmolens (Auroramolen in Baexem, Petrusmolen in Roggel, Antoniusmolen in Heythuysen, Molen De Hoop en Molen De Welvaart (beiden in Horn) plaats. Dit gebeurt om 10.30 uur in het molenhuisje bij de Auroramolen in Baexem. ’s Middags komen op de Frankenhofmolen van het Limburgs Landschap afgevaardigden van het Waterschap, Molenstichting Limburg, IKL en de Provincie Limburg bij elkaar om het molenconvenant te tekenen over het Limburgs molenbiotoopbeheer. Hierbij worden de gronden van de grote Weijer van de Frankenhofmolen door het Waterschap overgedragen aan Het Limburgs Landschap zodat monumenten en bijbehorend landschap herenigd worden. Een goede basis voor landschapsrestauratie. Ook Stichting Robur Bedrijven voor Het Limburgs Landschap draagt haar eigendommen over aan Het Limburgs Landschap. Het Limburgs Landschap kan hierdoor de komende tijd aan historisch landschapsherstel beginnen van de totale Molenbiotoop.

Organisatie
De Limburgse Molendag is een initiatief van de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg.

Midden-Limburg

Baexem | Auroramolen | Rijksweg 26a
Bij voldoende wind wordt er graan gemalen. Er is een prachtige molenfietstochtbrochure beschikbaar langs alle molens in Leudal. In het molenhuisje is een foto expositie van de verplaatsing van de molen en de huidige locatie. Een houtbewerker draait tollen, er is een likeurproeverij. Om 10.30 uur vindt in het molenhuisje de feestelijke ondertekening plaats van de beheerovereenkomst tussen de gemeente Leudal en de Molenstichting Leudal betreft de vijf gemeentelijke windmolens (Auroramolen in Baexem, Petrusmolen in Roggel, Antoniusmolen in Heythuysen, Molen De Hoop en Molen De Welvaart (beiden in Horn). In deze overeenkomst worden de verantwoordelijkheden vastgelegd t.a.v. het beheer en onderhoud van deze molens e.e.a. conform de doelstellingen van de stichting.

Beegden | Sint Lindert Molen | Molenstraat 69
Koffie en ranja staan klaar. U kunt ook een prachtige fietstocht maken naar de omliggende molens van Maasgouw en Leudal plus een wandelroute langs/over de Beegderheide. De routes liggen voor u klaar.

Grathem | Grathemermolen | Brugstraat 13
De watermolen draait en maalt. Er zijn verschillende soorten meelzakken te bewonderen.

Haler | De Uffelse molen | Uffelsestraat 5
Er zijn rondleidingen en de museumruimte is opengesteld. Tevens zijn er demonstraties met de huidige maalinstallatie. De gelagkamer is geopend van 11.00 tot 18.00 uur.

Heythuysen | Sint Antoniusmolen | St. Antoniusstraat 32
De molen is geopend en draait en maalt bij voldoende wind. Het is weer speculaas tijd en de plaatselijke bakker laat het iedere voorbijganger op de molen proeven.

Horn | De Welvaart | Molenweg 3
De molen is geopend en draait en maalt bij voldoende wind. In de molen is meel te koop. Nieuwe molenroutes door Leudal zijn op alle Leudalmolens gratis verkrijgbaar. Evenals de gedichtenbundel ‘Leven van Water en Wind’ is te koop voor de speciale prijs van €10.

Haelen | Sint Elisabethsmolen | Roggelseweg 56
Voor de tweede keer doet de St. Elisabethsmolen mee aan de Limburgse molendag. Het waterrad draait t.b.v. groene stroom.

Ittervoort | Schouwsmolen | Margarethastraat 73
Iedereen is van harte uitgenodigd om de geheel maalvaardige gemaakte watermolen te komen bezichtigen. Er wordt gemalen door de eigenaren.

Maasbracht | Leonardusmolen | Zuidsingel 1a
De molen is geopend en maalt bij voldoende wind. De molenaars en molengidsen leiden u graag rond. Leonardusbrood en Leonarduswijn is te koop in de ontvangstruimte De Wiek. Er wordt bier gebrouwen door het Wijn en Biergilde Midden-Limburg. In de hout gestookte oven worden vlaaien gebakken. De bezoekers mogen proeven en ondertussen genieten van de Maasbrachter zanggroep Crescendo.

Melick | Prins Bernhardmolen | Waterschei 71
Bij voldoende wind draait de molen en wordt er graan gemalen. De molenaars geven u graag een rondleiding.

Neer | Coöperwiek | Windpark Neer
Bezoekers krijgen tekst en uitleg over opwekken van elektrische energie m.b.v. windenergie en de bouw van de windmolen Coöperwiek door Coöperatie Zuidenwind. Ook wordt info verstrekt over de coöperatie.

Neer | Friedessemolen | Eiland 1
Er wordt gemalen door de watermolenaar. In de bijruimte is een expositie te zien van de Heemkundevereniging ‘Oos Naer’.

Nederweert Kreijel-Budschop | Molen Sint Joseph | Kreijel 15A
De molen is geopend, bij voldoende wind wordt er mais gemalen. De molenaars geven uitleg over de molen en het ambacht

Nederweert Roeven | Molen De Windlust | Roeven 14
Bij voldoende wind wordt er graan gemalen en rondleidingen gegeven. Er wordt notenolie geslagen en de molen draait. De mulders ontvangen wederom graag walnoten van bezoekers en de gulle gevers ontvangen een flesje walnotenolie. Er is koffie en walnotencake.

Nederweert Roeven | Waterkrachtcentrale Roeven bij Sluis 15
De waterkrachtcentrale, eigendom van Rijkswaterstaat, wordt beheerd door de Stichting Waterkrachtcentrale Roeven Nederweert en is een van de oudste centrales in ons land. Nu is het de enige nog werkende waterkrachtcentrale in Nederland. De centrale is in 1923 door Rijkswaterstaat gebouwd voor de verlichting van Sluis 15 en de sluis in de Noordervaart.

Neeritter | Armenmolen | Molenstraat 12
Er is een expositie over de geschiedenis van de Armenmolen en het verleden van het dorp Neeritter. De Armenmolen werd in 1280 al genoemd. Het huidige pand stamt uit 1686, in 1951 werd er voor het laatst graan gemalen.

Nunhem | Leumolen | Leumolen 3
De molen draait en er wordt graan gemalen.
In de molen is een tentoonstelling over de cultuurhistorie in het Leudal en watermolens in Nederland.

Ospel | Molen de Korenbloem | Korenbloemstraat 3
De molenaar geeft rondleidingen en bij voldoende wind wordt er gemalen. De molenwinkel is geopend en er zijn diverse ambachtelijke meelsoorten te koop. Op diverse zolders in de molen hangen werken van een kunstschilder uit de regio.

Roermond | Kepelse Meule | Herkenbosscherweg 34
Voor de vijfde keer is de molen geopend met Limburgse Molendag. De molenaar staat u graag te woord.

Roggel | Wind en Motormaalderij St. Petrusmolen | Nijken 24
Behalve met de wind wordt er ook gemalen met de prachtige antieke een cylinder dieselmotor uit 1930. Ook de diverse hulpmachines zoals de graanreiniger, de zakkenklopmachine, de elevator en de mengketel zullen in werking zijn. Meelproducten zijn op de molen verkrijgbaar.

Sint Odiliënberg | Molen van Verbeek | Molenweg 14a
De molen draait, er wordt gemalen en er zijn rondleidingen.

Vlodrop | Gitstappermolen | Gitstappermolenweg 8a
Er wordt gemalen en in de molen kunt u terecht voor ambachtelijke molenproducten.

Stramproy | De Nijverheid | Veldstraat 54
De molenaars malen en leiden de bezoekers rond.

Stramproy | Sint Jansmolen | Molenweg 16
Er wordt gedraaid voor de prins.

Stramproy | Broekmolen | Grensweg 8
De molenaars malen en leiden de bezoekers rond.

Stevensweert | Hompesche molen | Bilt 1
Vier de Molendag en verwonder je over de pracht en het ambacht van deze hoogste molen van Limburg bij Stevensweert. De molenaars staan klaar om je de geheimen van deze prachtige molen te verklappen. In de molen is een eigen infopunt met Zandtovenaar-film gerealiseerd. Naast het terraserf van de Brasserie is de Speelnatuur van OERRR aangelegd. Op deze dag nemen enthousiaste Maasvallei-ambassadeurs u graag mee voor een wandeling door het gebied. Duur: ongeveer 2 uur, vertrek om 14.00u vanaf de parkeerplaats bij de Hompesche Molen.

Swartbroek | Molen de Hoop | Coolenstraat 24a
De molenaar draait en maalt.

Weert Keent | Sint Annamolen | Keenterstraat 1
Twee bekende Weerter fotografen Jos Hebben en Marvin Wulms hebben de Weerter molens op persoonlijke wijze op de foto gezet. Het resultaat is te zien tijdens de Limburgse molendag. Tevens speciale aandacht voor het werven van nieuwe vrijwilligers en verder uitleg over het biotoopproject fruitboomgaard van Coolen met rondleiding.

Weert stad | Wilhelmus Hubertusmolen | Hushoverweg 30
De molenaars draaien en leiden de bezoekers rond. Om 11 uur is er een molenbeltconcert van een uur met de Beierse blaaskapel – Musikkapelle Geisenried.

Iconen&Symbolen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De tentoonstelling Molens Iconen & Symbolen met foto’s van Jos Hebben en Marvin Wulms wordt geopend op donderdag 8 september om 19.30 uur in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat 1 in Weert.

U bent van harte welkom !

De tentoonstelling is t/m Limburgse Molendag te zien tijdens openingstijden van de molen.

Een website over alle KempenBroek molens

De ongerepte natuur van Kempen~Broek

De ongerepte natuur van Kempen~Broek (foto: RLKM)

GrensPark Kempen~Broek, het grensoverschrijdend landschap en aaneenschakeling van verschillende natuurgebieden op het grondgebied van de gemeenten Hamont – Cranendonck (Budel) – Weert – Leudal – Kinrooi/Molenbeersel -Maaseik – Bree en Bocholt, is een prachtig stukje Nederland en België. Met grandioze natuur en met prachtige monumenten en cultureel erfgoed in die natuur. Zoals kerken, kapellen, boerderijen, landgoederen, hofstedes, wegkruisen, schansen, Graven en molens. GrensPark Kempen~Broek werd in 2014 door de jury van de internationale wedstrijd Communities in Bloom uitgeroepen tot Groenste Regio in de Wereld. Met een speciale extra vermelding van de jury niet alleen de indrukwekkende natuur maar voor het cultureel erfgoed binnen het gebied van het GrensPark.

Molens als onderdeel van het landschap van Kempen~Broek

Molens als onderdeel van het landschap van Kempen~Broek (foto: RLKM)

Ook windmolens maken het landschap van Kempen~Broek

Ook windmolens maken het landschap van Kempen~Broek (foto: Marvin Wulms, Weert)

Vrijwilligers, beheerders en eigenaren van de windmolens en watermolens in het gebied van Kempen~Broek hebben dit aangegrepen om hun molens binnen het GrensPark nadrukkelijker op de kaart te zetten. Daarbij zijn ook de gemeenten van Kempen~Broek betrokken evenals de Nederlandse en Belgische organisaties als het Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) en de VVV Midden Limburg. Dat heeft geleid tot de vorming van het molennetwerk Kempen~Broek. Dit netwerk gaat het unieke molenbezit van Kempen~Broek promoten en gaat ook op allerlei andere manieren samenwerking binnen de molenwereld bevorderen. Zo wil men samen optrekken bij de werving en opleiding van vrijwilligers en het organiseren van activiteiten bij en voor de molens.

Een van de eerste tastbare voorbeelden van de samenwerking wordt de presentatie van een grote molenkaart voor heel Kempen~Broek. Wist u trouwens dat Kempen~Broek meer dan 40 watermolens en windmolens telt. Veel van deze molens draaien nog en zijn ook regelmatig te bezoeken. De molen vouwkaart komt begin 2017 uit en wordt bij de speciale knooppunten fietsroutekaart voor Kempen~Broek gevoegd. Ook komt de molenkaart in alle molens en bij de VVV kantoren en Toeristische diensten en op de Poorten van Kempen~Broek te liggen.

Vooruitlopend op het verschijnen van de vouwkaart is nu ook de Kempen~Broek molenwebsite online gekomen. Deze website brengt alle windmolens en watermolens van Kempen~Broek bijeen. Bovendien worden ook de windmolens en watermolens van de gebieden die direct grenzen aan het Kempen~Broek opgesomd. De Kempen~Broek molenwebsite is te vinden onder www.kempenbroekmolens.org. Iedere molen is met een eigen pagina opgenomen en bovendien kent de website een agenda waarin alle molenactiviteiten op de Kempen~Broek molens zijn opgenomen. 

Molennetwerk Kempenbroek voor website-002

 

Altijd informatie over de molen

dav

De poort van de molen is gesloten

Komt u bij de molen en is de poort gesloten? Dat is vervelend voor u als bezoeker. Toch kunt u , ook wanneer de molen op slot is, alle informatie en wetenswaardigheden over de molen krijgen. Zo treft u bij iedere molen een zogenaamde QR-code aan. Dat is een ingewikkeld blokjespatroon. Laadt deze code in op uw mobiele telefoon, daarvoor heeft u een speciale App nodig, een QR code reader, en na in inlezen van de code bij de molen krijgt u op uw mobiele telefoon een internet-pagina van de betreffende molen in beeld.

Met de QR-code haalt u digitaal informatie over de molen op.

Met de QR-code haalt u digitaal informatie over de molen op.  

Folderhouders bij de molens.

Folderhouders bij de molens.

Maar het kan nog makkelijker. Want bij alle door ons beheerde molens komen op korte termijn folderhouders met een deksel te hangen. Zodat u altijd een foldertje van de betreffende molen en over de molenstichting kunt meenemen. Zo hopen wij u toch een beetje van dienst te zijn óók wanneer de molen een keer gesloten is.

 

Ontdek de molenregio Kempen~Broek

GrensPark Kempen~Broek, het uitgestrekte grensoverschrijdende landschap tussen de gemeenten Crananbroeck, Nederweert, Weert en Leudal in Nederland en de Belgische gemeenten Hamont, Bochokt, Bree, Kinrooi-Molenbeersel en Maaeik is een van de minst bekende natuurgebieden van Nederland en België. Toch werd de natuur van het GrensPark Kempen~Broek in 2014 door de internationale jury van Communities in Bloom uitverkozen tot Groenste Regio in de Wereld. Een stukje Nederland en België dat een bezoek meer dan waard is. Niet alleen vanwege de mooie natuur maar óók vanwege de mooie, verrassende cultuurhistorische monumenten in dit gebied. Zoals talloze wegkruisen, oude langgevelboerderijen, kapellen, schansen en… vooral veel prachtige windmolens en watermolens.

Het gebied van GrensPark Kempen~Broek herbergt liefst 43 windmolens en watermolens. Molens met allemaal een geschiedenis van honderd tot enkele honderden jaren.  Molens ook die, ondanks deze lange bestaansgeschiedenis, nog vrijwel allemaal in goede staat van onderhoud verkeren. Veel van deze molens draaien en malen dan ook nog regelmatig. Molenaars en vrijwillige molenaars zorgen ervoor dat het graan gemalen wordt, dat de molens onderhouden worden en te bezoeken zijn. Maar vooral zorgen zij er ook met veel enthousiasme voor dat het Verhaal van de Molens verteld wordt. Ook dragen ze het oude ambacht van molenaar over aan jongeren die de komende generatie molenaars zullen vormen.

Ook u kunt het GrensPark Kempen~Broek en de vele Kempen~Broek molens leren kennen. Dan weten we zeker dat u ook dit unieke erfgoed zult gaan waarderen. Want er zijn weinig streken in Nederland en België aan te wijzen waar u, op zo’n vrij beperkt  gebied, zo’n aantrekkelijke variatie aan windmolens (in allerlei types) en watermolens zult aantreffen. Meer  over de molens van GrensPark Kempen~Broek kunt u vinden op onze speciale website www.kempenbroekmolens.org en op de Facebookpagina van het Molennetwerk Kempen~Broek https://www.facebook.com/MolensKempenBroek.

Wanneer mogen wij u op een of enkele van de mooie molens van het Kempen~Broek verwelkomen? 

Rick Kneepkens toekomstig molenbouwer

In Rick schuilt een toekomstig molenbouwer

In Rick schuilt een toekomstig molenbouwer

Molenstichting Weerterland is woensdag 4 mei met Rick Kneepkens op bezoek gegaan naar Adriaens Molenbouw in Weert. Rick was tijdens de grote knutselmiddag tijdens de molenzondagmiddag op de Sint Annamolen begin mei een van de deelnemers. De hele middag was Rick druk bezig met het bouwen van een grote molen. Dat deed hij met zoveel overgave en enthousiasme en met zoveel oog voor zelfs de kleinste details dat onze molengidsen, die de knutselende kinderen begeleidden, er net zo veel plezier aan beleefden als Rick zelf.

Daardoor groeide al vlug het idee om met Rick eens bij een heuse molenmakerij te gaan kijken. In Weert is dat uiteraard Adriaens Molenbouw, onze plaatselijke molenbouwers. Wim Adriaens, directeur van Adriaens Molenbouw Weert, was direct spontaan bereid hieraan mee te werken en tijd voor vrij te maken. Zo kon de familie Kneepkens vanmiddag in de werkplaats van Adriaens gaan kijken en werden ze door het bedrijf, waar momenteel hard gewerkt wordt aan onder andere de grote restauratie (bijna nieuwbouw) van de Westermolen uit Lembeke in België, rondgeleid.

Naast de uitleg over de restauratie van de grote molens, ging de belangstelling van Rick ook uit, hoe kan het anders, naar de grote, werkende, schaalmodellen o.a. van molen De Hoop uit Swartbroek die bij Adriaens in de ontvangsthal en de werkplaats staan.

Schaalmodel van molen De Hoop uit Swartbroek

Schaalmodel van molen De Hoop uit Swartbroek

 

Vrijwilligers zijn ons goud

Knutselende kinderen op 1 mei in de molen

Knutselende kinderen op 1 mei in de molen

Zondagmiddag 1 mei hielden we ook een knutsel, kleur en bakmiddag op de molen. Bovendien was de molen ook controlepost voor de deelnemers aan de Brabant/Limburg rit van de MG club. En de lekker draaiende molen trok de hele dag ook volop passerende fietsers en wandelaars die de gelegenheid aangrepen de molen eens te komen bekijken. Een drukke dag dus op de Sint Annamolen Keent. Een dag ook die zonder de inzet van een hechte groep vrijwilligers onmogelijk is. Vrijwilligers zijn dan ook het goud van de molenstichting.

Juweeltjes van oude mobiele technologie.

Juweeltjes van oude mobiele technologie.

Kinderen konden met hulp en assistentie van onze molengidsen Jan Croonen, Anki Post-Braam en Pierre van der Lans een kleurplaat van een molen inkleuren of een heuse molenbouwplaat in elkaar zetten. En samen met bakker Jo Roelofsen en echtgenote Marij konden ze lekkere koekjes bakken.

Marlies Deben en Marij Roelofsen zorgden ook nog voor de goede en hartelijk gastvrije ontvangst van de talrijke bezoekers en de vele MG rijders die in de molen op zoek moesten naar het antwoord op de controlevraag. De rallyrijders en toevallig passerende fietsers en wandelaars lieten zich daarbij de koffie of thee maar vooral de overheerlijke wafels van Jo Roelofsen uitstekend smaken.

Volop activiteiten dus vandaag op de molen van Keent terwijl de molenaars Gerie Fijen, Nuel van den Hurck en Frans Deben. samen met de molenaars in opleiding Marc Lamerikx en Leon Voermans alsmede Pierre Beenders als molengids de rondleidingen verzorgden.

Jacques Paulissen en Wiel Verheijen verzorgden de technische zaken en onze beide huisimkers Vincent en Anthony Sterring Schouten kwamen ook nog eens de bijenvolkeren op de molenberg verzorgen. Ook dat trok bekijks van heel wat bezoekers.

Dus al met al een prachtige gemeenschapsprestatie van een mooie groep vrijwilligers en een meer dan geslaagde molenzondag met totaal maar liefst 256 (!!) bezoekers !

Een foto van de molen

Nog maar een foto maken

Nog maar een foto maken

Steeds vaker brengen gasten uit China en Japan een bezoek aan één van onze windmolens. En daar zijn we altijd blij en best wel een beetje verguld mee. Want het is altijd weer een feest wanneer er bezoekers uit China of Japan op een van onze molens komen. Vaak staan we wel met verbazing te kijken hoe deze gasten letterlijk ieder detail van de molen op de gevoelige plaat vastleggen. Bijna zou je bang zijn dat ze van plan zijn de molen tot in het detail na te bouwen. Het klikken van de fototoestellen is niet van de lucht en met de mobieltjes wordt letterlijk en integraal vastgelegd wat de molenaar of molengids in zijn ‘beste Chinees’ over de molens en de geschiedenis van de molens vertelt. Misschien wordt het tijd dat we toch eens op zoek gaan naar een molengids die het Chinees en het Japans meester is.

A;;es wat de molenaar doet wordt vastgelegd

A;;es wat de molenaar doet wordt vastgelegd

Molens toeristisch en recreatief op de kaart zetten

Geniet van het Weerterland en Kempen~Broek

Geniet van het Weerterland en Kempen~Broek

Met de komst van de lente maken de vrijwilligers van de door Molenstichting Weerterland beheerde windmolens zich op voor een nieuw molenseizoen. De komende maanden zullen de verschillende molens weer regelmatig draaien en te bezoeken zijn. Meestal op woensdag en/of zaterdag. Maar soms ook op zondagen of doordeweekse dagen. De officiële aftrap van het molenseizoen is zondag 3 april op de Sint Annamolen in Keent met de 1e molenzondagmiddag van dit nieuwe molenseizoen.

Molenstichting Weerterland gaat dit jaar de wind- en watermolens als levende monumenten in ons natuurrijke groene landschap presenteren. Door de wind- en watermolens als leuke, verrassende en leerzame bestemmingen onder de aandacht te brengen, verwacht de Weerter molenstichting dat (nog) meer mensen een bezoekje aan de molen(s) brengen.

Molenstichting Weerterland constateert dat Midden-Limburg en het Weerterland steeds meer in trek zijn bij dagjesmensen en oudere echtparen die hier in een bungalowpark, vakantieboerderij, camping of B&B een midweek hebben geboekt. Maar ook families met kleinere kinderen komen steeds vaker hier voor een korte of wat langere vakantie waarin ze vooral op een actieve manier van de natuur willen genieten.  Uitgestrekte natuurgebieden als Kempen~Broek en De Groote Peel zijn populair. En daarnaast natuurlijk De IJzeren Man met zijn vele recreatieve mogelijkheden voor een dagje uit.

Een molentocht met de Tuk Tuk is heel erg leuk voor jong én oud

Een molentocht met de Tuk Tuk is heel erg leuk voor jong én oud

Maar het Weerterland biedt zoveel meer. Zoals bv de talrijke grote en kleine monumenten in ons landschap. Mooie oude langgevelboerderijen, hofstedes, wegkruisen, kapellen en natuurlijk de vele wind- en watermolens. Een bezoekje, liefst met rondleiding, aan een draaiende molen is, toenemend, een populaire onderbreking van een wandeling, fietstochtje of ritje met de motor, de Tuk Tuk of de auto.

Samenwerking met toeristische organisaties en met het toeristisch bedrijfsleven moet zorgen voor extra aandacht voor de molens en het molenambacht. Om meer bezoekers naar de molens te trekken, heeft de molenstichting de afgelopen maanden contact gezocht met accommodaties zoals vakantieparken, campings, camperplaatsen, hotels, kampeerboerderijen en B&B’s. Die krijgen voortaan de nieuwsbrief MolenNieuws en de MolenAgenda met veel tips van de Weerter molenstichting toegestuurd. En de molenfolder Weerterland=Molenland krijgt een Duitse Engelse en Franse vertaling. Deze folders worden via de verblijfsaccommodaties verspreid.

Het molenseizoen 2016 start in Weert officieel op zondag 3 april om 13.00 uur met een molenzondagmiddag op de Sint Annamolen van Keent. Op de website van de Weerter Molenstichting kunt u altijd actueel zien welke molen(s) binnen het Weerterland en Kempen~Broek geopend zijn: www.molensinweert.com/molenagenda