Molenkaart voor Grenspark Kempen~Broek gepresenteerd

Burgemeesters, Schepenen en Wethouders met een groot model Molenkaart

Vrijdagavond is de Molenkaart Kempen~Broek gepresenteerd. De burgemeesters, wethouders en schepenen van de Kempen~Broek gemeenten Cranendonck, Nederweert, Weert, Leudal, Bocholt (B), Bree (B), Kinrooi/Molenbeersel (B) en Maaseik (B) namen het eerste exemplaar van de Molenkaart in ontvangst.

Veel publieke belangstelling bij de presentatie van de Molenkaart Kempen~Broek

De presentatie gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Molencafé aan de voet van de Keijersmolen in Molenbeersel. De presentatie van de molenkaart was tevens het startsein voor de driedaagse molenfeesten van vzw Molenzorg Molenmuseum in Molenbeersel.

De Molenkaart Kempen~Broek werd op zondag tijdens de Molenfeesten gratis uitgedeeld aan de deelnemers van de speciale familiefietstocht. Bovendien is de kaart vanaf nu bij de gemeentelijke toeristische diensten in de Belgische Kempen~Broek gemeenten en bij de VVV Midden-Limburg verkrijgbaar alsmede bij een aantal molens in het gebied van Kempen~Broek. De kaart kost één euro…

Ook kan de kaart besteld worden via de website van Molennetwerk Kempenbroek: www.kempenbroekmolens.org.

Een koppeltje meelwormen van de Keijersmolen verzorgde een verrassende presentatie van de Molenkaart KempenBroek

Een fleurig en kleurrijk voorjaar

Bollenplantdag

Bollenplantdag

De molenberg van de Sint Annamolen van Keent moet na de winter veranderen in een uitgestrekt bloementapijt. Om zo iedereen goed te laten zien dat de lente in aantocht is. We vieren het komend voorjaar met een fleurige en kleurrijke molenbelt; een lust voor het oog en een volgeladen tafel voor onze bijen.

Ook op de rustplaats tegenover de molen

Ook op de rustplaats tegenover de molen

Daarvoor hebben diverse vrijwilligers van de Molenstichting Weerterland een flinke zaterdagmiddag op de knieën gezeten om een behoorlijke berg biologische bloembollen te poten. Narcissen, Krokussen, Tulpen en nog heel wat andere vroege bloeiers zullen na de winter kleur op de molenberg en in de bijentuin aan de voet van de molenberg toveren. Liefst 2.000 bollen werden zaterdag al gepoot en volgende week zaterdag volgen er nog eens een dikke 1.000 bollen. Ook bij de Annamolen Tungelroy worden de komende weken enkele honderden bollen aangepoot zodat ook daar de lente na de wintermaanden fleurig verwelkomd wordt.

We hebben deze pootmiddag kunnen houden dank zij de onmisbare steun van enkele bedrijven en organisaties die de aanschaf van de biologische bollen voor ons in financiële zin mogelijk gemaakt hebben en die verder onbekend willen blijven. Zij vinden het al fijn dat vanaf februari iedere passant blij zal worden bij het passeren van de Annamolens. En ook onze bijen worden blij van deze vroege bloeiers.

Iconen&Symbolen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De tentoonstelling Molens Iconen & Symbolen met foto’s van Jos Hebben en Marvin Wulms wordt geopend op donderdag 8 september om 19.30 uur in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat 1 in Weert.

U bent van harte welkom !

De tentoonstelling is t/m Limburgse Molendag te zien tijdens openingstijden van de molen.

Molens als Iconen en Symbolen in beeld gebracht

Sint Antonius Laar. Foto: Marvin Wulms

Sint Antonius Laar. Foto: Marvin Wulms

Iconen en symbolen, dat is dit jaar het thema van de Open Monumentendagen die op 10 en 11 september gehouden worden. Molenstichting Weerterland doet traditioneel actief mee aan deze open monumentendagen die bedoeld zijn om een breed publiek in contact te brengen met onze monumenten. Dit jaar organiseert de Weerter molenstichting rond de monumentendagen een tentoonstelling in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat. Twee bekende Weerter fotografen, Jos Hebben en Marvin Wulms, zijn gevraagd het thema van de Open Monumentendagen vast te leggen in hun persoonlijke fotografische kijk op onze Weerter molens. Het resultaat ‘Molens; Iconen & Symbolen in ons landschap’ is tijdens de Open Monumentendagen en daarna nog tot en met 2 oktober (Limburgse Molendag) in de Sint Annamolen te bekijken.

 De foto’s van de bekende Weerter fotograaf Jos Hebben zijn in heel Nederland en ver daarbuiten bekend. Vooral de weerfoto’s van Jos Hebben halen regelmatig onze huiskamers via de uitzendingen van het weerbericht op de verschillende regionale en landelijke tv-zenders. Daarnaast weet Jos Hebben zijn omgeving altijd weer verrassend in beeld te brengen. De weerfoto’s en natuurfoto’s van de in Altweerterheide wonende fotograaf zijn al vaker uitgeroepen tot Kodak Picture of the day en waren dus zelfs, meer dan levensgroot, te zien op het bekende Kodak beeldscherm midden op Times square in New York.

Sint Jan Stramproy. Foto: Jos Hebben

Sint Jan Stramproy. Foto: Jos Hebben

Marvin Wulms uit Weert trekt steeds meer aandacht via het fotoportaal Instagram op internet met zijn foto’s vol sfeer en stemming bij valavond in het landschap rondom Weert.  De Weerter molens nemen daarbij regelmatig een belangrijke plaats in. Zijn foto’s vallen ook op door het krachtige verrassende lijnenspel. Marvin Wulms weet bovendien, naast de weidsheid van het Weerter landschap, ook de kleinste details in dat landschap op grootse wijze in beeld te vangen. Zijn foto’s van de insecten- en bloemenwereld rondom ons wekt telkens weer bewondering en waardering.

Beide fotografen zijn op stap gegaan om het thema Iconen & Symbolen en de molens in fotografische beelden te vangen. Het resultaat, 16 bijzondere foto’s op formaat 40×60 van de Weerter windmolens, is tijdens Open Monumentendagen 10 en 11 september te bekijken. De tentoonstelling in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat wordt 8 september om 19.30 uur officieel in de molen aan de Keenterstraat 1 geopend.

Bijen in de molentuin van De Nijverheid

13140732_10204972583554784_126027992_n

Met een geringe vertraging als gevolg van het mindere weer de afgelopen weken, is zaterdagmiddag het eerste bijenvolk gearriveerd in de grote buurtmolentuin bij molen De Nijverheid in Stramproy. Over niet al te lange tijd wordt er nog een tweede kast bijgeplaatst zodat ook de molenberg en molentuin van de Molen van Nijs gaat Zzzoemen. Bovendien is in de molentuin een groot insectenhotel gebouwd voor de solitair levende bijen, hommels, vlinders en tal van andere insecten. Binnenkort zullen de beide imkers een voorlichtingsmiddag bij de Nijsmolen houden voor buurtgenoten die vragen over het houden van bijen hebben.

Ook bij molen De Nijverheid worden de bijen door de beide huisimkers van Molenstichting Weerterland, Vincent & Anthony Sterring Schouten van Almkerk, verzorgd. Het project is mede mogelijk geworden door de steun van Formlogic en de gemeente Weert. In 2015 werden de eerste drie bijenvolkeren geplaatst in de tuin bij molen Sint Anna aan de Keenterstraat. Ook werd hier een insectenhotel gebouwd. Bij beide molens is een bloemrijke molentuin ingezaaid waarin de bijen volop voedsel kunnen vinden.

Molenstichting Weerterland wil ieder jaar het aantal molens waarbij bijenkasten staan uitbreiden met een nieuwe molen. Ook onderschrijft de Molenstichting Weerterland het convenant Bijvriendelijke handelen en heeft de stichting zich aangesloten bij het Bijenlint.

Nieuwe kansen voor Limburgse molens

De Provincie Limburg heeft in de beleidsnota MoNUmenten in beweging de nieuwe contouren voor een provinciaal monumentenbeleid uitgestippeld. Voor 2016 ligt de nadruk daarbij op de wind- en watermolens in Limburg. Tijdens een bijeenkomst van Molenstichting Limburg bij het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof werden de plannen toegelicht door deputé Patrick van der Broeck.

Veel belangstelling van de Limburgse molenwereld voor de provinciale plannen.

Veel belangstelling van de Limburgse molenwereld voor de provinciale plannen.

In Limburg is de komende 3 jaar 30 miljoen euro beschikbaar voor het monumentenbeheer en -behoud. In de eerste fase wordt 13 miljoen euro in de monumenten geinvesteerd. Niet alleen in restauraties of het wegwerken van achterstallig onderhoud. Het nieuwe provinciale beleid richt zich nadrukkelijker dan in het verleden óók op de omgeving van de molens, op de verbetering van molenbiotopen en op de vrijwilligers die zich inzetten voor het behoud, beheer en laten draaien en malen van de wind- en watermolens. Faciliteren van de vrijwilligers die zich voor het molenbehoud inzetten is daarbij een nieuw begrip dat wordt geïntroduceerd.

Moleneigenaren en molenbeheerders kunnen binnenkort hun plannen voor hun monument bij de provincie indienen. Bij het toekennen van gelden aan de projecten, via een Tender-uitschrijving, worden extra punten toegekend voor aspecten als het creëren van een breed draagvlak van de buurt en van vrijwilligers voor de molen en winst voor de omgeving rondom de molen als resultaat van de uit te voeren werkzaamheden.

De molens worden niet langer gezien alleen als een monument dat het waard is om te behouden. Molens worden voortaan meer beoordeeld in relatie tot hun omgeving en ook om het verhaal (story-telling) van de molen. Zaken als herbestemming, nevenbestemming, toerisme worden ook belangrijker net als het aanpakken en verbeteren van de biotopen voor de wind- en watermolens.

Nominaties erfgoedprijs Weert voor molens

Vier door de molenstichting beheerde windmolens zijn genomineerd

Vier door de molenstichting beheerde windmolens zijn genomineerd

De gemeente Weert reikt dit jaar de Weerter Erfgoedprijs uit voor de ‘Beste restauratie van Weert’. Hiervoor zijn twaalf monumenten genomineerd. Tot en met vrijdag 11 december 2015 kan iedereen op de nominaties stemmen viawww.weert.nl/erfgoedprijs. Belangrijk hierbij is de onderbouwing. Daarmee is een podiumcadeaukaart te winnen. Er is een extra prijs voor jongeren tot en met 20 jaar. De winnaars worden op woensdag 16 december 2015 bekend gemaakt.

De Erfgoedprijs is een prijs voor onroerend erfgoed zoals monumenten, cultuurlandschap en archeologie. Het uitreiken van deze prijs brengt aandacht en waardering met zich mee. Het doel is mensen aan het denken te zetten over het belang van ons erfgoed voor onze leefomgeving.

Keuze uit 12 monumenten
Er zijn twaalf monumenten waaruit u een keuze kunt maken. Op deze pagina staat een toelichting per monument. Nominaties Erfgoedprijs:

  • Urnenveld Boshoverheide, Loozerheideweg;
  • St. Martinuskerk, Markt 8;
  • Paterskerk, Biest 43;
  • Boerderij Bij Hollanders, Maaseikerweg 200;
  • Vier molens, St. Anna Weert, St. Anna Tungelroy, St. Jan Stramproy en De Nijverheid Stramproy;
  • Bruine Paard, Markt 6a;
  • Antje van de Statie, Stationsplein 1-3-5;
  • Wilhelmus-Hubertusmolen, Oude Hushoverweg 30;
  • Walburg, Emmasingel 32;
  • Sociale huurwoningen, Looimolenstraat;
  • Stoomzuivelfabriek, Amentstraat 17a Stramproy;
  • Mariakapel Lichtenberg, IJzerenmanweg 15
  • Stem op de beste restauratie
    Iedereen kan tot en met vrijdag 11 december 2015 stemmen op de ingezonden nominaties. Dit doet u via Hier stemmen voor de erfgoedprijs. Op papier stemmen mag ook. Geef uw stem door aan de service- en informatiebalie in het stadhuis of stuur deze (zonder postzegel) naar Gemeente Weert, Antwoordnummer 1200, 6000 VB Weert onder vermelding van Erfgoedprijs.

Publieksprijs en Erfgoedprijs
Het monument met de meeste publieksstemmen krijgt de Publieksprijs. Onder de stemmers op de winnaar van de Publieksprijs wordt de persoon die daarvoor de beste argumentatie gaf beloond. Diegene krijgt een podiumcadeaukaart. Nieuw dit jaar is een extra prijs voor jongeren tot en met 20 jaar.
Daarnaast buigt een deskundige jury zich over de ingediende nominaties. Vanuit hun deskundigheden bepalen zij wie de Erfgoedprijs krijgt uitgereikt.

Winnaars
De winnaars worden op woensdag 16 december 2015 bekend gemaakt. Beide prijswinnaars krijgen ruimte op de Facebookpagina Erfgoed in Weert.

Wie kan onze folder vertalen?

#Durftevragen

Vastleggen in volledig scherm 12-6-2015 114614.bmpWe hebben als Molenstichting Weerterland een leuke en informatieve folder over het Weerterland als Molenland. Deze folder is dit jaar op grote schaal verspreid via campings, bungalowparken, B&B’s, kampeerboerderijen en andere toeristische locaties en attractiepunten.
Voor het nieuwe molenseizoen 2016 zouden we deze folder ook beschikbaar willen stellen aan onze buitenlandse gasten. Uit de ervaringen van dit jaar merken we dat dat  er steeds meer in Weert, het Weerterland en Kempen~Broek worden.

Daarom zoeken we een of enkele vrijwilligers die deze folders voor ons in het Engels, Duits en Frans willen vertalen. Wie zegt er: “Leuk dat willen we graag voor jullie doen.”  Het is de bedoeling dat de folders in april 2016 beschikbaar zijn. 

Wilt u ons helpen, stuur ons dat een mailtje aan: voorzitter@molensinweert.nl

 

Samenwerken voor betere molenbiotopen

Een verwilderde boomgaard levert biotoopproblemen op

Een verwilderde boomgaard levert biotoopproblemen op

Molenstichting Weerterland wil de komende jaren veel werk maken van het verbeteren van de biotopen van de door de molenstichting beheerde windmolens. Uit de, in opdracht van de Provincie Limburg, in 2011 door de Monumentenwacht Limburg opgestelde biotoopinventarisatie windmolens blijkt dat onze molens in Weert over de hele linie over een matige biotoop beschikken.

Dat vraagt om een structurele aandacht en om maatregelen voor de aanpak van de biotopen en daaraan werkt de Weerter molenstichting nu. Samenwerking tussen alle partijen: molenbeheerders, moleneigenaar, gemeente en grondeigenaren is daarbij volgens de molenstichting de sleutel tot succes.

Sedert het opstellen van de inventarisatie in 2011 is er vooral bij de molen De Nijverheid al veel verbeterd mede door realisatie van het buurtproject Nijsmolenbuurt Verandert. Voor 2016/2017 is nu molen Sint Anna Keent aan de beurt. Maar ook voor de Sint Annamolen van Tungelroy en de Sint Jan in Stramproy leven nog wensen met betrekking tot de verbetering van de biotoop.

Een zo optimaal mogelijke biotoop is nodig om de molens bij iedere windrichting redelijk tot goed te kunnen laten draaien en malen. Vooral bij de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert is daarvan momenteel niet echt sprake. Bij windrichtingen vanuit het Zuidwesten tot Noordwesten, uit het Noorden en uit het Zuidoosten tot Oosten mankeert er veel aan de windvang. Hoge bomen op een perceel langs de Bocholterweg en in de berm langs de Bocholterweg en Keenterstraat staan een ongestoorde windvang (maar ook de afvoer van de wind) momenteel ernstig in de weg.

Een ongestoorde windvang uit het Oosten is een utopie.

Een ongestoorde windvang uit het Oosten is een utopie.

Met de particuliere eigenaren van een verwilderd groenperceel tegenover de molen zijn wij al volop in gesprek over het treffen van biotoopmaatregelen voor dit perceel. De mogelijkheid wordt onderzocht om de oude boomgaard die hier vroeger gesitueerd was, er staan nog een aantal verwilderde fruitbomen op het perceel, terug te brengen. Daarom worden nu ook de Bosgroep Zuid Nederland en de gemeente Weert actief bij dit plan betrokken. Zij kunnen ons niet alleen met advies helpen maar mogelijk ook actief ondersteunen.

Verder hopen we medewerking te krijgen voor het verplaatsen van een viertal bomen langs de Bocholterweg die binnen enkele jaren voor ernstige problemen voor de windvang gaan zorgen en voor het rooien of zeer sterk terugsnoeien van vier lindes en enkele hoge sparren aan de Keenterstraat.

Veel vakantiebezoek op molens

Veel vakantiebezoek aan de molens

Veel vakantiebezoek aan de molens

Nu de weken van de zomervakantie in het noorden weer voorbij zijn en ook het westen zich opmaakt voor de laatste vakantiedagen, is het tijd een tussenbalans op te maken. Molenstichting Weerterland kan terugkijken op meer dan geslaagde vakantieweken. Vooral op de dagen dat de molens geopend waren en het weer voor fietsers ook nog eens ideaal was, trokken de molens erg veel bezoekers.

We hebben nog geen definitieve cijfers per molen over het bezoek aan de molens in de vakantieweken maar uit de verschillende reacties van molenaars en molengidsen mogen we concluderen dat er van half juni tot en met half augustus sprake is van een duidelijke toename van het bezoek aan de molens. Uitschieters daarbij waren de Sint Jansmolen in Stramproy en de Sint Annamolen van Keent in Weert.

Dagen dat de molenaars en molengidsen met name op de Sint Annamolen aan de Keenterstraat in Weert ruim 100 bezoekers (en meer) op één middag mochten ontvangen, waren geen uitzondering. Topdagen waren de drie molen zondagmiddagen in juni, juli en augustus met iedere zondagmiddag meer dan 125 bezoekers. Maar daar bleef het niet bij. Ook op de woensdagen en zaterdagen dat Keent open was, trok de molen meestal veel bezoekers. En ook de Sint Jansmolen en molen De Nijverheid in Stramproy en de Sint Annamolen in Keent trokken duidelijk meer publiek.

Met de tuk tuk een molentocht maken was een nieuwe en erg populaire activiteit

Met de tuk tuk een molentocht maken was erg populair

Opvallend was dit jaar ook het grote aantal bezoekers uit Duitsland en uit Engeland. Daarnaast zijn onze gasten uit België altijd al goed vertegenwoordigd. Veel mensen die de molens komen bekijken, blijken een fietstocht te maken. Een bezoekje aan de molen is dan een leuke onderbreking van de fietstocht.

Veel fietsers stappen even voor een molenbezichtiging af.

Veel fietsers stappen even voor een molenbezichtiging af.

Dat het fietsknopennetwerk langs de molens loopt, heeft een duidelijk positieve invloed op het aantal bezoekers aan deze molens. Voor 2016 willen we dan ook proberen om, naast de woensdagen en zaterdagen, in de vakantieweken deze molen op nog meer dagen open te stellen. Ook zullen wij ons bij de gemeente Weert sterk maken voor het uitbreiden van het fietsknooppunten netwerk en voor het uitstippelen van speciale thema-routes langs onze Weerter en regionale molens. Verder lijkt het zinvol de samenwerking met initiatieven uit het toeristisch bedrijfsleven te versterken.