Sint Annamolen Keent baadt in LED licht

Oplettende wandelaars, fietsers en automobilisten is het misschien al opgevallen: de 100 jaar oude Sint Annamolen van Keent baadt ‘s avonds in het licht. De afgelopen week is een proefopstelling van een LED schijnwerperverlichting rond de molen geplaatst. De komende dagen worden de schijnwerpers in de definitieve opstelling geplaatst.

De Sint Annamolen ‘s avonds in het licht

Het plan de molens ‘s avonds aan te laten schijnen, is ontstaan tijdens de feestelijke heropening van de molen dit voorjaar, Voor die gelegenheid waren rond de molens enkele tijdelijke bouwlampen die de molen aanstraalden, neergezet. De reacties op deze feestelijke verlichting waren erg positief. Daarop besloot de gemeente om bij de Sint Annamolen voor een permanente verlichting te zorgen. Mede ook omdat daarmee een belangrijke toeristische attractie van Weert extra benadrukt wordt. Daarbij werd gebruikgemaakt van de ervaringen die eerder bij de Sint Antoniusmolen van Laar zijn opgedaan. Ook daar is LED verlichting rond de molen geplaatst.

 
Het is de bedoeling dat de verlichting ‘s avonds tot middernacht brandt. De molen is daardoor voortaan goed zichtbaar. Zelfs voor passanten die over de Ringbaan Zuid rijden. Bij feestelijke gelegenheden zoals de jaarwisseling, carnaval, Koninginnedag, kermis of kerstmis kan de kleur van het licht aangepast worden waardoor de molen bv met carnaval in het rood,geel en groen en met Koninginnedag in het oranje staat.

 

Gluren bij de Buren is erg populair

Gluren bij de buren op Antoniusmolen

Wat is er leuker dan eens over de schutting van de buren te kunnen gluren? Dat is immers een van de meest geliefde bezigheden van ons Nederlanders. Dat bleek ook maandagavond weer eens overduidelijk in Laar. Daar namen enkele honderden mensen deel aan het Gluren bij de Buren van De Aldenborgh.

Aan het begin van de avond werden de vele gasten verwelkomd in de kerk van Laar en aansluitend werd de mooi gerestaueerde Laarderschans bewonderd. Daarna trokken de deelnemers te voet en in enkele pendelbussen (een prima organisatie van de Aldenborgh samen met de Dorpsraad van Laar) langs de verschillende Laarder monumenten. Op iedere stopplaats was er ruim tijd voor een korte bezichtiging.
Uiteraard werd ook een bezoek aan de Sint Antoniusmolen gebracht. Hier kreeg iedereen van de eigenaren van de molen, Bas en Anke Verheul, uitleg over de stand van zaken met de grote opknapbeurt die de eigenaren momenteel aan deze molen doorvoeren. Iedereen zal begrijpen dat het speciaal voor particulieren een hele klus en ook een grote financiële uitdaging is om een monument, zeker een molen, voor eigen rekening te onderhouden. Laat staan op te knappen! Maar als het aan Anke en Bas ligt zullen de wieken van de Antoniusmolen eerdaags weer regelmatig draaien.