Altijd informatie over de molen

dav

De poort van de molen is gesloten

Komt u bij de molen en is de poort gesloten? Dat is vervelend voor u als bezoeker. Toch kunt u , ook wanneer de molen op slot is, alle informatie en wetenswaardigheden over de molen krijgen. Zo treft u bij iedere molen een zogenaamde QR-code aan. Dat is een ingewikkeld blokjespatroon. Laadt deze code in op uw mobiele telefoon, daarvoor heeft u een speciale App nodig, een QR code reader, en na in inlezen van de code bij de molen krijgt u op uw mobiele telefoon een internet-pagina van de betreffende molen in beeld.

Met de QR-code haalt u digitaal informatie over de molen op.

Met de QR-code haalt u digitaal informatie over de molen op.  

Folderhouders bij de molens.

Folderhouders bij de molens.

Maar het kan nog makkelijker. Want bij alle door ons beheerde molens komen op korte termijn folderhouders met een deksel te hangen. Zodat u altijd een foldertje van de betreffende molen en over de molenstichting kunt meenemen. Zo hopen wij u toch een beetje van dienst te zijn óók wanneer de molen een keer gesloten is.

 

Zeven molens in Weert draaien op Limburgse Molendag

De eerste zondag van oktober, Limburgse Molendag, is traditioneel de zondag dat de wind- en watermolens in onze provincie extra in de belangstelling staan. Limburgse Molendag wordt al een reeks van jaren door de Molenstichting Limburg samen met de lokale moleneigenaren en molenbeheerders en met de vrijwillige molenaars en andere molenvrijwilligers georganiseerd.

Vrijwillige molenaar Math Beeren op de Sint Jan in Stramproy

Vrijwillige molenaar Math Beeren op de Sint Jan in Stramproy

 

Ook in Weert draaien en malen, bij voldoende wind, op zondag 4 oktober zeven windmolens. De molenvrijwilligers verheugen zich op uw bezoek aan de molen en nodigen iedereen uit: “Kom in de molen!”

Limburgse Molendag is bedoeld om het brede publiek eens wat beter kennis te laten maken met de wind- en watermolens. Deze oude, industriële, monumenten bepalen vaak al generaties lang in veel dorpen en wijken het straatbeeld. Meestal staan de molens op de mooiste, meest markante, plekjes in onze dorpen, buurten en steden. Vaak speelden de molens ook een prominente rol in de historie van de dorpen en steden en zijn het van oudsher plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten.

Tegenwoordig worden de meeste molens beheerd door een team van enthousiaste en kundige vrijwilligers: molenaars, molengidsen en molenklussers. Samen zorgen ze er voor dat de oude molens in een goede staat blijven verkeren. Daarvoor is het vooral nodig dat de molens zeer regelmatig draaien en malen. Limburgse Molendag is dan ook bij uitstek een dag bedoeld om dit vrijwilligerswerk voor het behoud van de molens nadrukkelijk in de schijnwerpers te plaatsen en onder ieders aandacht te brengen. Want zonder voldoende vrijwilligers die zich inzetten voor deze prachtige monumenten, komen alle molens stil te staan.

In Weert doen op zondag 4 oktober de windmolen van Keent, Hushoven, Laar, Swartbroek en Tungelroy en de twee windmolens van Stramproy mee. De molens zijn van 11 tot 17 uur geopend en te bezichtigen. De molenaars zullen u met plezier door hun molen rondleiden en alles over het draaien en malen maar ook over het onderhoud van de de molens vertellen. Bij molen De Hoop in Swartbroek bakt bovendien zondag bakker Jo Roelofsen overheerlijke wafels en andere lekkernijen van het meel dat op De Hoop door vakmolenaar Peter Stultiëns is gemalen.

Bakker Jo Roelofsen geeft ook demonstraties

Bakker Jo Roelofsen geeft ook demonstraties

Geopend zijn van 11 tot 17 uur:

  • St. Anna, Keenterstraat, Weert-Keent (verkoop meel, honing, lijnzaadolie, jam)
  • Wilhelmus Hubertus, Oude Hushoverweg, Weert (niet te bezichtigen)
  • Sint Antoniusmolen, Neelenweg, Weert-Laar
  • De Hoop, Coolenstraat, Weert-Swartbroek (demonstraties bakker Jo Roelofsen)
  • Sint Anna, Tungeler Dorpsstraat, Tungelroy
  • Sint Jan, Molenweg, Stramproy
  • De Nijverheid, Veldstraat, Stramproy

Fietsroute langs de deelnemende molens:

Fietsroute langs de molens in Weert (Nederweert) tijdens Limburgse molendag 2015

Fietsroute langs de molens in Weert (Nederweert) tijdens Limburgse molendag 2015

Jeugdige bezoekers hebben een streepje voor

Een molenbezoek wordt deze zomervakantie een ontdekkingstocht

Een molenbezoek wordt deze zomervakantie een ontdekkingstocht

Schoolkinderen die in het Weerterland deze zomerweken schoolvakantie vieren, zijn de laatste drie weken dat de vakanties nog duren, eregasten op de molens. Bij een bezoek aan de windmolens hebben deze kinderen bij onze molenaars en molengidsen altijd een streepje voor.

De molenaars en molengidsen zullen de komende weken actief met de kinderen aan de slag gaan en de jeugd op een leuke, actieve en verrassende wijze met de molen laten kennismaken. Dat betekent dat je op veel plaatsen in de molen mag rondkijken en dat je de molenaars of molengidsen alles mag vragen. En de molenaar eens meehelpen bij het voorleggen van het grote molenzeil op de wieken of het knopen van de vele touwen, hoort er ook bij. En heb je al eens geprobeerd om zo’n grote zak met graan op te tillen?

Dus kom in deze laatste weken van deze mooie zomervakantie een woensdag- of zaterdagmorgen of –middag naar de molen. En neem gerust vriendjes en vriendinnetjes mee. En natuurlijk mogen ook vader of moeder, opa of oma mee of oom of tante meekomen naar de molen. Ook voor hen is een bezoek aan de molen altijd interessant. Iedere woensdagmiddag en iedere zaterdagmorgen of middag is er altijd minstens één molen geopend. Welke molen dat is kunnen zullen vinden in de molenagenda.

 

We zoeken gastvrouwen/gastheren voor de zondagen

Molenstichting zoekt gastheren/vrouwen voor zondags

Molenstichting Weerterland krijgt regelmatig verzoeken om de Sint Annamolen van Keent op zondag te openen voor bezoekers en voor rondleidingen. Ook merken we dat vooral op zondag veel fietsers en dagjesmensen bij de molen aan de Keenterstraat voorbij komen fietsen en dan even bij de molen afstappen. Helaas staan ze op zondag meestal voor een gesloten molenpoort. 

Het lukt de Molenstichting Weerterland met de huidige bezetting niet op zondag deze molen open te stellen. Simpelweg omdat we te weinig mensen daarvoor hebben. Ook vinden niet alle vrijwilligers het fijn om op zondag vrijwilligerswerk te doen. Daarom zoeken we met spoed gastheren en gastvrouwen die op zondag beschikbaar zijn.

20140914_122141

Vertellen over de geschiedenis, de bediening en de functie van de molens

 

Maar misschien verveelt u zich wel iedere zondagmiddag stierlijk? Heeft u zondags niets omhanden en zou u graag wat zinvols of leuks willen ondernemen? Dan is dit misschien voor u een heel leuke uitdaging: enkele zondagmiddagen in de maand als gastvrouw of gastheer bezoekers op de Sint Annamolen van Keent ontvangen en rondleiden.  Voorlopig voor het komende nieuwe molenseizoen, de periode van begin mei tot eind oktober 2015.

PICT0050 (590 x 1476)Als gastheer of gastvrouw geeft u uitleg over de molen, vertelt u wat over de geschiedenis van deze molen en leidt u de bezoekers door deze monumentale molen rond.

Dat doet u samen met een collega gastvrouw of gastheer en met de aanwezige vrijwillige molenaar.  U staat er dus nimmer alleen voor. Verder geeft u tekst en uitleg over de molenstichting en over de molens van Weert, let u met de molenaar op de veiligheid in de molen, beheert u het molen-winkeltje, wijst bezoekers de weg en geeft antwoord op eventuele vragen.

Als gastvrouw of gastheer bent u het gezicht van de molenstichting op de molen.

Spreekt dit u aan maar heeft u nog weinig (of zelfs geen) kennis van molens? Dat is geen onoverkoombaar probleem. De Molenstichting Weerterland zorgt dat u een gedegen interne opleiding krijgt zodat u ook correct over de molens in het algemeen en de Annamolen van Keent in het bijzonder kunt vertellen en mensen kunt rondleiden.

Verder is er op de molen een uitgebreid informatiepakket beschikbaar waarvan u als gastheer/vrouw gebruik kunt maken. En de stichting zorgt ook voor een begeleiding en ondersteuning van de vrijwilligers. Hebben we u nieuwsgierig gemaakt en wilt u wat meer hierover weten? Pleeg dan snel een belletje naar de molenstichting (het nummer vindt u op www.molensinweert.nl) of stuur een mailtje naar molensinweert@home.nl met uw naam, adres en telefoonnummer of klik op de button hieronder en vol het formulier in. Wij nemen dan snel met u contact op.

Button meld je aan als molenvrijwilliger

Molens als culturele ontmoetingsplaatsen

Molens hebben in Weert van oudsher verschillende functies. Als werktuigen waren het feitelijk de eerste industriële machines; bedoeld om veldvruchten te malen. De boeren brachten hun maalgoed naar de molenaar en mensen kwamen er meel om brood te bakken halen of kopen. Daardoor waren de molens altijd ook plaatsen van ontmoetingen, plaatsen waar nieuws werd uitgewisseld en waar altijd wat te beleven viel. Levende plaatsen in ieder dorp en iedere buurt.

Jaarmotto MsWeerterland: MolensLeven

Molenstichting Weerterland wil de molens vooral die functie van ontmoetingsplaats in de dorp of buurt waarin de molens staan, teruggeven. De molens moeten, waar mogelijk, naast het monument dat molens natuurlijk ook zijn, vooral een plaats zijn voor gevarieerde kleinschalige activiteiten in een dorp of buurt. In 2011 hebben we daarvoor als molenstichting al eerste stappen gezet. Vooral in Tungelroy waar de Sint Annamolen dienst deed als tentoonstellingsruimte en als bijzondere locatie voor de presentatie van boek over de verdwenen watermolen van Tungelroy. Ook haken we als molenstichting steeds vaker actief in op lokale feestelijkheden in de kerkdorpen.

Deze weg wil Molenstichting Weerterland in 2012 versterkt doorzetten. Zo plannen we voor 2012 met name op de Sint Annamolen van Keent een aantal verrassende culturele activiteiten. Kleinere evenementen die vooral ook passen bij het eeuwfeest dat de Sint Annamolen van Keent in 2012 viert. Activiteiten die de Molenstichting Weerterland samen met andere parnters gaat organiseren. Dit allemaal onder het motto van Molenstichting Weertland voor 2012: Molens Leven !

Op dit moment zijn in .voorbereiding: een Avond van de Poëzie, een solisten concours en een optreden van een koor. Letterlijk dus koren op en muziek in de molen.  Tijdens de Nationale Molendag in het 2e weekeinde van mei staan verhalen centraal in de molen. Dit onder het motto: “Vertel het verhaal van de Molen.” Daarnaast loopt heel 2012 in de Sint Annamolen een kleine expositie over 100 jaar Molen van Keent en in oktober zal in de Keenter molen een boek over de honderdjarige geschiedenis van deze opvallend molen gepresenteerd worden. Kortom: molens óók als culturele ontmoetingsplaats.

Gluren bij de Buren is erg populair

Gluren bij de buren op Antoniusmolen

Wat is er leuker dan eens over de schutting van de buren te kunnen gluren? Dat is immers een van de meest geliefde bezigheden van ons Nederlanders. Dat bleek ook maandagavond weer eens overduidelijk in Laar. Daar namen enkele honderden mensen deel aan het Gluren bij de Buren van De Aldenborgh.

Aan het begin van de avond werden de vele gasten verwelkomd in de kerk van Laar en aansluitend werd de mooi gerestaueerde Laarderschans bewonderd. Daarna trokken de deelnemers te voet en in enkele pendelbussen (een prima organisatie van de Aldenborgh samen met de Dorpsraad van Laar) langs de verschillende Laarder monumenten. Op iedere stopplaats was er ruim tijd voor een korte bezichtiging.
Uiteraard werd ook een bezoek aan de Sint Antoniusmolen gebracht. Hier kreeg iedereen van de eigenaren van de molen, Bas en Anke Verheul, uitleg over de stand van zaken met de grote opknapbeurt die de eigenaren momenteel aan deze molen doorvoeren. Iedereen zal begrijpen dat het speciaal voor particulieren een hele klus en ook een grote financiële uitdaging is om een monument, zeker een molen, voor eigen rekening te onderhouden. Laat staan op te knappen! Maar als het aan Anke en Bas ligt zullen de wieken van de Antoniusmolen eerdaags weer regelmatig draaien.