Bijen in de molentuin van De Nijverheid

13140732_10204972583554784_126027992_n

Met een geringe vertraging als gevolg van het mindere weer de afgelopen weken, is zaterdagmiddag het eerste bijenvolk gearriveerd in de grote buurtmolentuin bij molen De Nijverheid in Stramproy. Over niet al te lange tijd wordt er nog een tweede kast bijgeplaatst zodat ook de molenberg en molentuin van de Molen van Nijs gaat Zzzoemen. Bovendien is in de molentuin een groot insectenhotel gebouwd voor de solitair levende bijen, hommels, vlinders en tal van andere insecten. Binnenkort zullen de beide imkers een voorlichtingsmiddag bij de Nijsmolen houden voor buurtgenoten die vragen over het houden van bijen hebben.

Ook bij molen De Nijverheid worden de bijen door de beide huisimkers van Molenstichting Weerterland, Vincent & Anthony Sterring Schouten van Almkerk, verzorgd. Het project is mede mogelijk geworden door de steun van Formlogic en de gemeente Weert. In 2015 werden de eerste drie bijenvolkeren geplaatst in de tuin bij molen Sint Anna aan de Keenterstraat. Ook werd hier een insectenhotel gebouwd. Bij beide molens is een bloemrijke molentuin ingezaaid waarin de bijen volop voedsel kunnen vinden.

Molenstichting Weerterland wil ieder jaar het aantal molens waarbij bijenkasten staan uitbreiden met een nieuwe molen. Ook onderschrijft de Molenstichting Weerterland het convenant Bijvriendelijke handelen en heeft de stichting zich aangesloten bij het Bijenlint.

Gluren bij de Buren is erg populair

Gluren bij de buren op Antoniusmolen

Wat is er leuker dan eens over de schutting van de buren te kunnen gluren? Dat is immers een van de meest geliefde bezigheden van ons Nederlanders. Dat bleek ook maandagavond weer eens overduidelijk in Laar. Daar namen enkele honderden mensen deel aan het Gluren bij de Buren van De Aldenborgh.

Aan het begin van de avond werden de vele gasten verwelkomd in de kerk van Laar en aansluitend werd de mooi gerestaueerde Laarderschans bewonderd. Daarna trokken de deelnemers te voet en in enkele pendelbussen (een prima organisatie van de Aldenborgh samen met de Dorpsraad van Laar) langs de verschillende Laarder monumenten. Op iedere stopplaats was er ruim tijd voor een korte bezichtiging.
Uiteraard werd ook een bezoek aan de Sint Antoniusmolen gebracht. Hier kreeg iedereen van de eigenaren van de molen, Bas en Anke Verheul, uitleg over de stand van zaken met de grote opknapbeurt die de eigenaren momenteel aan deze molen doorvoeren. Iedereen zal begrijpen dat het speciaal voor particulieren een hele klus en ook een grote financiële uitdaging is om een monument, zeker een molen, voor eigen rekening te onderhouden. Laat staan op te knappen! Maar als het aan Anke en Bas ligt zullen de wieken van de Antoniusmolen eerdaags weer regelmatig draaien.