Promotion voor de molens

Molenstichting Weerterland probeert op velerlei manieren de molen onder de aandacht van een zo breed mogelijk publiek te brengen. Door zelf kleine en grotere evenementen in de molens te organiseren zoals molendagen. Maar ook door actief aan te haken bij activiteiten van andere organisatoren. De wandel4daagse, dagwandeltochten en ook Fiets4Daagse De Peel zijn daarvoor, net als ook de Kunstroute Stramproy of Gluren bij de Buren met LGOG afdeling De Aldenborgh, goede voorbeelden.

Fiets4Daagse De Peel bracht de deelnemers bij molen De Nijverheid.

De deelnemers aan de jaarlijkse Fiets4Daagse De Peel, met startplaats in Weert, kwamen op hun 4e fietsdag langs molen De Nijverheid. Voor de molenstichting een uitgelezen mogelijkheid om wat extra belangstelling voor de molens te wekken. Daarom ook was de molen tijdens de passage van de fietsers open.

De wieken draaiden daarom al vroeg als van ver al goed zichtbare boodschap dat de molen te bezoeken was. Veel deelnemers aan de fietstocht gaven aan onze duidelijke uitnodiging om de molen eens te komen bekijken gehoor en stapten bij de molen voor een korte of wat langere onderbreking van de fietstocht af. De molenaars en molengids lieten  alle bezoekers met veel plezier de molen zien en gaven antwoord op de talrijke vragen. En de deelnemers aan de fietstocht waardeerden deze onderbreking van hun fietstocht zichtbaar.

Gluren bij de Buren is erg populair

Gluren bij de buren op Antoniusmolen

Wat is er leuker dan eens over de schutting van de buren te kunnen gluren? Dat is immers een van de meest geliefde bezigheden van ons Nederlanders. Dat bleek ook maandagavond weer eens overduidelijk in Laar. Daar namen enkele honderden mensen deel aan het Gluren bij de Buren van De Aldenborgh.

Aan het begin van de avond werden de vele gasten verwelkomd in de kerk van Laar en aansluitend werd de mooi gerestaueerde Laarderschans bewonderd. Daarna trokken de deelnemers te voet en in enkele pendelbussen (een prima organisatie van de Aldenborgh samen met de Dorpsraad van Laar) langs de verschillende Laarder monumenten. Op iedere stopplaats was er ruim tijd voor een korte bezichtiging.
Uiteraard werd ook een bezoek aan de Sint Antoniusmolen gebracht. Hier kreeg iedereen van de eigenaren van de molen, Bas en Anke Verheul, uitleg over de stand van zaken met de grote opknapbeurt die de eigenaren momenteel aan deze molen doorvoeren. Iedereen zal begrijpen dat het speciaal voor particulieren een hele klus en ook een grote financiële uitdaging is om een monument, zeker een molen, voor eigen rekening te onderhouden. Laat staan op te knappen! Maar als het aan Anke en Bas ligt zullen de wieken van de Antoniusmolen eerdaags weer regelmatig draaien.