Zoemende molenbergen

 

honingraat-met-bijen-10549563-001

 

_D202333Molenstichting Weerterland, Imkervereniging Sint Ambrosius Weert, de Nederlandse Bijenhouders Vereniging NBV, onze huisimkers Vincent en Anthony Sterring Schouten en de Gemeente Weert vinden de bescherming van bijen, vlinders en insecten van groot belang.

Daarom maken deze partijen samen werk van meer biodiversiteit in de Groenste regio van de wereld. Zo kunnen wij voldoende en gevarieerd voedsel bieden aan de bijen, vlinders en insecten.

Voor de Sint Annamolen van Keent betekent dit dat we als Molenstichting kiezen voor een terughoudend maaibeleid voor onze molenberg en molentuin. Wij maaien de molenberg voor het begin van het groeiseizoen en daarna pas na de zaadvorming, einde zomer. Tussendoor wordt het groen slechts zeer terughoudend uitsluitend bijgehouden. Zo bieden we de bloemen, planten en kruiden optimaal de mogelijkheid tot bloei te komen waardoor onze bijenvolken, solitaire bijen maar ook vlinders en andere insecten hier een zo prettig mogelijke leefomgeving en vooral voedsel vinden.

U zult dan ook merken dat Onze molentuin en molenberg zzzoemt omdat bijen, vlinders en andere insecten hier graag op zoek naar voedsel gaan.

Het project Onze molenberg Zzzoemt startte in 2015 bij de Sint Annamolen aan de Keenterstraat 1 in Weert. In 2016 wordt het project uitgebreid met het plaatsen van enkele bijenkasten en een insectenhotel bij molen De Nijverheid aan de Veldstraat in Stramproy. Onze doelstelling is om ieder jaar een extra molen aan het project toe te voegen.

De imker controleert de bijenkasten bij de Annamolen

De imker controleert de bijenkasten bij de Annamolen

In onze molentuin staan enkele bijenkasten die door onze beide huisimkers Vincent en Anthony Sterring Schouten worden beheerd en verzorgd. Verder staat bij onze molen een insectenhotel voor solitair levende bijen en andere insecten.   En binnen in de molen vindt de bezoekers allerlei informatie in folders en brochures over het belang van de bijen en het houden van bijen. En vraag rustig onze molenaars, molengidsen en, wanneer ze aanwezig zijn, onze imkers naar het hoe en waarom van het project Onze molenberg Zzzoemt.

Zo dragen alle partijen samen bij aan de biodiversiteit van de Groenste regio van de wereld.

Verder hebben we ons als Molenstichting Weerterland aangemeld bij het BijenLint en onderschrijven we van harte en met volle overtuiging de doelstellingen van het Bijenlint. Ook hebben we het Convenant Bijvriendelijk handelen ondertekend. Voor informatie kijk op: www.bijenlint.nl

Insectenhotel bij de molen

Insectenhotel bij de molen

Heeft u vragen over dit project, stel ze ons gerust. Wij zullen u graag informeren.

Het project wordt gesteund door de Gemeente Weert, de leverancier van bijenkasten en toebehoren Het Bijenhuis van de NBV en FormLogic.

 

Wilt u dit project ook steunen?  

Koop dan in de molen een potje originele Weerterland bijenhoning.
logo_groenste_regio
logo-bijenhuis

FormLogic_Logo

bijenlint-logobijennewkleur (1)

Één reactie op “Zoemende molenbergen

  1. Pingback: De molenberg zzzoemt… | Molens in Weert en het Weerterland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *