Nieuwsbrief

 

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2014 075823.bmp

Steeds op de hoogte blijven?

Molenstichting Weerterland streeft er naar om regelmatig een nieuwsbrief uit te sturen. Die is bedoeld om onze molenvrienden en andere relaties op de hoogte te houden over het laatste nieuws, de komende activiteiten en de actuele stand van zaken binnen de Weerter molenstichting.

We zullen de nieuwsbrieven voortaan ook via deze pagina publiceren.

Nieuwsbrief voortaan automatisch ontvangen?

Vul dan hieronder uw naam en emailadres in:

Naam*
E-mail:

 

MolenNieuwsbrief Molenstichting Weerterland mei/juni 2016

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2018

MolenNieuwsbrief Molenstichting Weerterland Lente 2016

Vastleggen in volledig scherm 14-3-2016 131406.bmp

 

Nieuwsbrief Molenstichting Weerterland Winter ’15/’16

MolenNieuws winter '15/'16

MolenNieuws winter ’15/’16

Molenstichting Limburg Herfst 2015

Vastleggen in volledig scherm 29-9-2015 102951.bmpMolenstichting Limburg nieuwsbrief molen herfst 2015


 

Nieuwsbrief Herfst 2015

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2015

Nieuwsbrief herfst 2015 Het MolenNieuws


 

Nieuwsbrief juli/augustus 2015

Nieuwsbrief juli augustus 2015 Het MolenNieuws

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2025

Nieuwsbrief 25 juni 2015

Nieuwsbrief Het MolenNieuws juni 2015

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief juni 2015

Nieuwsbrief van 26 mei 2015

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2021

Nieuwsbrief Het MolenNieuws Mei 2015


 

Nieuwsbrief van 28 april 2015

Deze nieuwsbrief kunt u op uw computer of tablet openen als PDF door op onderstaande link te klikken:

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2020Nieuwsbrief april 2015

 


 

Nieuwsbrief 28 maart 2015

De Nieuwsbrief van 28 maart is als PDF te openen en te lezen door op onderstaande link te klikken

Nieuwsbrief maart 2015

Nieuwsbrief maart 2015

Molennieuwsbrief maart 2015


Nieuwsbrief 26 februari 2015

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2018Beste molenvrienden,De voor ons als Molenstichting Weerterland ‘rustige periode’ ligt weer bijna achter ons.We kijken vooruit naar de verschillende molenactiviteiten in het komende molenseizoen 2015.Op korte termijn staan op stapel NLDoet op 21 maart en op Tweede Paasdag, 6 april, de feestelijke heropening van molen De Hoop in Swartbroek. In deze Nieuwsbrief leest u daarover wat meer.

Een afscheid

Vastleggen in volledig scherm 8-2-2015 104319.bmpAllereerst willen we nog even stil staan bij het, toch nog plotse, overlijden van molenbouwer Sjors Adriaens. Hij is 90 jaar mogen worden.

Sjors was in de hele vaderlandse molenwereld, maar ook in het buitenland, een bekend en hoogst gewaardeerd molenbouwer.

De laatste jaren moest hij, door de gezondheid gedwongen, steeds weer een stapje terug doen. Maar zijn belangstelling en liefde voor de molens bleef ongebroken.Tot op hoge leeftijd en zo lang hij nog enigermate mobiel was, fietste hij naar de werkplaat op Boshoven. Hij toonde nog veel belangstelling voor alle projecten en was zelf ook nog actief.

Als hij maar even de gelegenheid daarvoor had bouwde hij aan zijn schaalmodellen van bekende molens. Bij de werkzaamheden aan de Wilhelmus Hubertusmolen vorig jaar kwam Sjors ook nog even kijken toen de kap van de molen werd getild.

Vlak voor de carnavalsdagen hebben wij afscheid van Sjors genomen. De uitvaartdienst in de Sint Odakerk van Boshoven werd door veel mensen die bij de molens betrokken zijn, bijgewoond. Wij wensen de familie Adriaens, alle vrienden en bekenden van Sjors en alle medewerkers van Adriaens Molenbouw Weert sterkte bij dit verlies.

Molen De Hoop in Swartbroek is klaar voor de toekomst

Na een omvangrijke opknapbeurt is molen De Hoop in Swartbroek weer helemaal klaar en toegerust voor de toekomst. Vakmolenaar Peter Stultiens kan nu weer jaren op de molen malen.  De markante stellingmolen De Hoop in het Weerter kerkdorp Swartbroek wordt op Tweede Paasdag, maandag 6 april a.s. feestelijk heropend. […] Lees hier meer over dit bericht

Geloof en een hoop liefde

We kregen deze maand een cameraploeg op bezoek op de Sint Annamolen van Keent. Voor de EO programmaserie Geloof en een hoop liefde van de EO werden opnames gemaakt van onze nestor-molenaar Gerie Fijen. Gerie is al bijna 42 jaar vrijwillige molenaar op de gemeentelijke windmolens van Weert. In de molen zal Gerie vertellen over zijn hobbie […]   Lees hier meer over dit bericht

 

Zondagmiddag op de molen

“Op zondag 3 mei organiseert Molenstichting Weerterland voor het eerst een zondagmiddag bij de Sint Annamolen.

De molen draait en is te bezoeken en op het pleintje tegenover de molen wordt een kleine markt georganiseerd. Buurtbewoners kunnen hier artikelen als zelfgemaakte jammen, honing, groenten e.d. verkopen.

Zelf verkopen we er meel. Wilt ook u iets verkopen bij de molen, neem dan contact met ons op.”

NLDoet op de molen van Keent

Zaterdag 21 maart wordt er weer volop geklust op molen Sint Anna van Keent. De jaarlijkse nationale klusdagen van NLDoet zoals die door het Oranjefonds worden georganiseerd, staan weer op de agenda. Ook Molenstichting Weerterland is weer van de partij. Op de Sint Annamolen gaan we de molenbelt boven egaliseren. Dat is nodig om ongelukken als gevolg van het ontstaan van kleinere en grotere verzakkingen in de molenberg (het gevolg van het graafwerk van muizen, ratten en andere woeldieren) te voorkomen.

Bovendien moet een deel van de beukenhaag rondom de rustplek voor fietsers tegenover de molen opnieuw aangeplant worden en kan de molen beneden ook weer een flinke witbeurt gebruiken. En als er nog tijd over is, wordt ook de molentuin langs de Bocholterweg opgeschoond en klaar voor de lente gemaakt. We krijgen dit jaar steun van een grote groep vrijwilligers van de Rotary.

Onze deelname aan NLDoet trok ook dit jaar weer belangstelling van het Oranje Fonds. Dat vond zijn vertaling in bovenstaand artikel dat in een landelijk verschijnend magazine heeft gestaan. Promotion voor NLDoet en Molenstichting Weerterland.

 

Jaarcijfers over 2014

Het bestuur van Molenstichting Weerterland heeft de financiële cijfers over 2014 en het jaarverslag over 2014 vastgesteld. Beide verslagen worden binnenkort aan de gemeente Weert aangeboden. Ook hebben we de afgelopen maanden veel gesproken over het project Molentoekomst. Hoe ziet de vaderlandse (en ook de Weerter)  molenwereld er in 2025 uit? Draaien de molens dan nog regelmatig en zijn er nog vrijwilligers die zich inzetten voor het laten draaien, het beheer en het behoud van deze monumenten?

Het financiële verslag 2014 en het jaarverslag 2014 worden, na de formele aanbieding aan de gemeente Weert op 4 maart, ook gepresenteerd op onze website www.molensinweert.com.  Daar kan iedereen dan die gegevens inkijken.

Ook de toekomstvisie van ons bestuur op de molentoekomst is binnenkort op onze website in te zien.

Vrijwilliger wordt Molenwachter

Vastleggen in volledig scherm 25-2-2015 133654.bmpMolenstichting Weerterland is een vrijwilligersorganisatie. Om onze, door de gemeenteraad van Weert verstrekte, opdracht uit te kunnen voeren, zijn we dus afhankelijk van mensen die deze klus in hun vrije tijd willen klaren. Vaak simpelweg omdat ze zich betrokken voelen bij de molens. Er hun hobby aan hebben.

Net als bijna alle vrijwilligersorganisaties merken ook wij als molenstichting dat het steeds moeilijker wordt om mensen over de streep te trekken vrijwilliger te worden.

Dat komt mede omdat we de indruk krijgen dat het vrijwilligerswerk anno 2015 veel begint te lijken op een nieuwe vorm van maatschappelijke dienstplicht. Je wordt anno 2015 door alle overheidsmaatregelen bijna moreel verplicht vrijwilligerswerk te doen. Gevolg: vrijwilligers haken af en mensen geven steeds vaker niet thuis.

Molenstichting Weerterland gaat daarom de werving van vrijwilligers over een andere boeg gooien. Vanaf nu spreken wij niet meer over vrijwilligers maar over molenwachters. Dus molenaars, molengidsen, molenklussers, molenbestuursleden: allemaal samen zijn we molenwachters. En allemaal samen zijn we maar wat trots op onze molens van Keent, Hushoven, Laar. Swartbroek, Tungelroy en Stramproy.

Die trots gaan we in een nieuwe imagocampagne ook uitstralen. Met onze trots voor onze Weerter molens hopen we mensen over de streep te trekken om net als wij, molenwachter te worden.U zult ons op 6 april bij de heropening van molen De Hoop al tegenkomen. Onze molens verdienen het want: Zonder Molenwachters staan alle molens STIL. Mogen wij ook op u rekenen?

Wegwijzers voor de Weerter molens

Screenshots1

Onze molens worden steeds belangrijker als toeristische attractiepunten Zo komt er binnenkort een APP van de VVV Midden-Limburg met fietsroutes, autotochten en wandelroutes waarin ook al onze molens, naast veel andere bezienswaardigheden, zijn opgenomen.

Ook het feit dat Weert Groenste Regio is geworden en de groeiende populariteit van Kempen~Broek maken dat ook onze molens meer mensen kunnen trekken. En dat biedt onmiddellijk weer nieuwe mogelijkheden om als molenstichting in beperkte mate maar toch in ieder geval wat meer inkomsten te kunnen genereren.

Probleem is echter dat er momenteel geen sprake is van een sluitende bewegwijzering naar onze molens. Her en der staat een verdwaalde bruine wegwijzer die naar een molen verwijst. Maar van een duidelijke structuur, laat staan van een echt behoorlijke bewegwijzering naar de molens is geen sprake.

Daarom dat wij dit jaar, nu de Molenstichting Weerterland 10 jaar bestaat, willen proberen alle molens in Weert op een behoorlijke en logische manier van wegwijzers te voorzien. We proberen daarbij steun van de gemeente Weert te krijgen. Lukt dat niet dan zullen we ons best doen het project op eigen kracht te realiseren. U hoort er meer over.

Veiligheidsbeleid voor de molens

Het bestuur van Molenstichting Weerterland heeft inmiddels het RI+E (veiligheidsbeleid) voor de molens en een plan van aanpak voor het uitvoeren van een aantal veiligheidsmaatregelen vastgesteld. Het RI+E en het plan van aanpak zijn opgesteld door een speciale commissie binnen de molenstichting. Daarin hadden zitten: Paul Horstman (voorzitter en veiligheidsdeskundige), Math Beeren (veiligheidsdeskundige Monumentenwacht Limburg), Jac Leijssen (brandweercommandant Stramproy) Wim Adriaens (molenbouwer) en Frans Driessens (ingenieur en bestuurslid molenstichting) en Louis Morre (coördinator molenwachters).

Deze commissie gaat nu ook de maatregelen per molen bespreken en vervolgens invoeren. Het betreft maatregelen op organisatorisch vlak (het gebruik van de molen) als technische aanpassingen aan de molens. Molenstichting Weerterland vervult, mogen we met enige trots zeggen, een voortrekkersrol in Zuid Nederland voor het RI+E beleid.

Vastleggen in volledig scherm 25-2-2015 133259.bmp

Molenstichting Weerterland  I  Hegstraat 11 6001 EW  Weert  I  Tel: 06-11134446  I  Email: molensinweert@home.nl  I  Web: www.molensinweert.com


Nieuwsbrief van 29 januari 2015

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2017Beste molenvrienden,Het zijn voor de molens van Weert momenteel rustige weken. Dat betekent echter niet dat al het werk stil ligt. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van het nieuwe molenseizoen 2015. Een molenjaar waarvan nu al duidelijk wordt dat het géén modaal jaar zal worden. Binnen de molenwereld is van alles aan de gang. Landelijk, regionaal en lokaal. De wissels voor de toekomst worden gesteld. En daar krijgen wij óók als Molenstichting Weerterland nadrukkelijk mee te maken. Wat de uiteindelijke uitkomst van al die veranderingen zal zijn, wat het voor de molens al dan niet oplevert of gaat kosten, durven we nog niet te voorspellen. We doen er alles aan om de belangen van de molens zo goed mogelijk te behartigen. En we houden u hier op de hoogte.Lezingen over de molensWist u al dat we als molenstichting ook lezingen verzorgt?  Bij u in het verenigingslokaal of de kantine van de sportclub of het bedrijf of in het buurthuis of het buurtcafé. De lezingen kunnen overdag of ‘s avonds gegeven. Voor een lezing vraagt de molenstichting een geringe vergoeding. Er kan gekozen worden voor verschillende lezingen. Over de Verdwenen Stadsmolens van Weert, over Weerter molens op prentbriefkaarten en de lezing over de Weerter molens door de jaren heen: een unieke fotografisch kijkje door de jaren heen op onze Weerter molens. Kortom: voldoende keuzemogelijkheid. Een lezing boeken kan online via deze webpagina .Wij kunnen als molenstichting ook zorgen voor apparatuur als een beamer en laptop wanneer uw club of organisatie daarover niet mocht beschikken. Alle lezingen worden visueel ondersteund door een presentatie met veel vaak bijzondere foto’s.

We zoeken gastheren/vrouwen voor zondags

Vastleggen in volledig scherm 11-1-2015 131725.bmp

Molenstichting Weerterland krijgt regelmatig verzoeken om de Sint Annamolen van Keent op zondag te openen voor bezoekers en voor rondleidingen. Ook merken we dat vooral op zondag veel fietsers en dagjesmensen bij de molen aan de Keenterstraat voorbij komen fietsen en dan even bij de molen afstappen. Helaas staan ze op zondag meestal voor een gesloten molenpoort. 

Het lukt de Molenstichting Weerterland met de huidige bezetting niet op zondag deze molen open te stellen. Simpelweg omdat we te weinig mensen daarvoor hebben. Ook vinden niet alle vrijwilligers het fijn om op zondag vrijwilligerswerk te doen. Daarom zoeken we met spoed gastheren en gastvrouwen die op zondag beschikbaar zijn.

Maar misschien verveelt u zich wel iedere zondagmiddag stierlijk? Heeft u zondags niets omhanden en zou u graag wat zinvols of leuks willen ondernemen? Dan is dit misschien voor u een heel leuke uitdaging: enkele zondagmiddagen in de maand als gastvrouw of gastheer bezoekers op de Sint Annamolen van Keent ontvangen en rondleiden.  Voorlopig voor het komende nieuwe molenseizoen, de periode van begin mei tot eind oktober 2015, iedere eerste zondag van de maand ‘s middags van 13 tot 17 uur.

Als gastheer of gastvrouw geeft u uitleg over de molen, vertelt u wat over de geschiedenis van deze molen en leidt u de bezoekers door deze monumentale molen rond.

Dat doet u samen met een collega gastvrouw of gastheer en met de aanwezige vrijwillige molenaar.  U staat er dus nimmer alleen voor. Verder geeft u tekst en uitleg over de molenstichting en over de molens van Weert, let u met de molenaar op de veiligheid in de molen, beheert u het molenwinkeltje, wijst bezoekers de weg en geeft antwoord op eventuele vragen.

Heeft u belangstelling om ons één keer per maand op zondagmiddag vanaf mei tot en met oktober te komen helpen? Neem dan even met ons contact op.  info@molensinweert.nl

Molens6x600 krijgt vervolg

Eind december hebben Molenstichting Weerterland en Stichting Cultureel Café Weert het gemeenschappelijke project Molens6x600 afgesloten. Molens6x600 was een eenmalig project van beide stichtingen en onderdeel van de festiviteiten rond de viering van 600 jaar marktrechten voor Weert in 2014. Beide stichtingen en de leden van de speciale projectgroep bestaande uit Paul Sterk, Vincent van den Berg, Anki Raemaekers, Piet Poell, Piet Hermans en Jacques Paulissen kijken meer dan tevreden terug op het verkoop van Molens6x600. Wij brengen dank uit aan de talloze vrijwilligers die ons bij het realiseren van Molens6x600 hebben geholpen en aan de vele uitvoerenden die op 6 oktober voor ons klaar stonden: koren, zangeressen en zangers, beeldend kunstenaars, bakkers, mensen van de techniek. En natuurlijk ook aan de vrijwilligers van de molenstichting en van Weert600. Allemaal samen hebben ze een uiterst belangrijke rol in het geheel gespeeld.

Molens6x600 smaakt voor de molenstichting en het Cultureel Café Weert nadrukkelijk naar meer. Binnen beide stichtingen worden, als vervolg op Molens6x600, daarom ideeën ontwikkeld om vaker samen culturele projecten op te pakken. Hierbij zullen de molens een belangrijke rol gaan spelen. Daarbij wordt vooralsnog vooral aan eerder kleinschalige projecten en initiatieven waarvoor de molens bij uitstek geschikt zijn, gedacht. U hoort dus de komende tijd hier zeker meer over.

Jaarcijfers 2014

Meer bezoekers voor onze Weerter molens in 2014

Meer bezoekers voor onze Weerter molens in 2014

Molen Omwentelingen Draaiuren bezoekers
St. AnnaKeent 32.200(2013: 48.424) 204(170) 924(922)
St. Anna Tungelroy 92.026(2013: 81.099) 417(371) 704(589)
Sint Jan Stramproy 15.000(2013: 9.000) 97(28) 315(250)
De Nijverheid Stramproy 72.918(2013: 79.332) 383(280) 784(467)

De molens waren in 2014 totaal op zo’n 200 dagen of dagdelen geopend. Het bezoek op de vaste molenwoensdagen en zaterdagen nam toe van 2.228 in 2013 tot 2.727 een fikse toename met  499 personen ofwel ruim 20 %.  Alhoewel we de herkomst van onze bezoekers niet kennen, merken we toch een forse toename bij de recreatieve bezoekers: toeristen die in de regio hun vakantie doorbrengen, fietsers en dagjesmensen. Ook de stijging van het aandeel van de Belgen bij het bezoek is goed waarneembaar. Verder signaleerden we bezoekers uit landen als Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje maar ook Japan, China, USA, Canada.

Het volledige jaarverslag van Molenstichting Weerterland over 2014 staat na de vaststelling door het bestuur, eind februari op onze website bij onze ANBI gegevens: http://molensinweert.com/molenvrienden/anbi/

Op 21 maart  NLDoet op de molens

Molenstichting Weerterland neemt al enkele jaren met veel plezier deel aan NLDoet, de jaarlijkse vrijwilligers klusdag(en) georganiseerd onder auspiciën van het Oranjefonds. Een of twee dagen lang komen vrijwilligers ons op onze molens meehelpen bij die klussen die, zonder deze hulp, waarschijnlijk zouden blijven liggen. Iedere particulier kan zich als vrijwilliger voor een klus in het kader van NLDoet aanmelden. Maar men kan ook meedoen als vriendenclub, elftal van een voetbalclub, als familie, buren of collega’s van het werk en als groepje relaties van een serviceclub.

_D201641-001

NLDoet is niet alleen nuttig en een grote hulp voor ons als molenstichting. Het is ook nog eens leuk en oergezellig om je met anderen, mensen die je goed kent en mensen die je mogelijk voor het eerst ontmoet, in te zetten. Wij als molenstichting zijn in ieder geval blij met iedere hulp en iedere aanmelding als vrijwilliger voor NLDoet.

We hebben twee klussen op stapel staan. Lees hierover meer via deze links:

 http://klussen.nldoet.nl/nldoet/klus/?documentid=1525

http://klussen.nldoet.nl/nldoet/klus/?documentid=1526

Mogen wij weer op uw hulp rekenen? 

Verkoop van meel

Op molen Sint Anna Keent zijn we, in samenwerking met vakmolenaar Peter Stultiëns van molen De Hoop in Swartbroek, een proef met kleinschalige verkoop van meel, bloem en speciale meelsoorten gestart. De proef is bedoeld om te bekijken of er belangstelling voor een klein winkeltje in deze molen bestaat. Voorlopig zijn te koop:  tarwemeel en -bloem, speltmeel, 6+4 meel en pannenkoekenmengsel.

 Alles in kleine huishoudverpakking voor thuisgebruik en met een recept voor het gebruik.

Nieuwsbrief 22 december 2014

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2016

Overleden

We moeten deze nieuwsbrief met een treurig bericht openen. In de voorbereidingen op Molens6x600 kwam Klaus Wittkowski voor het eerst in contact met onze Weerter molens. Klaus was tijdens Molens6x600 een van onze vrijwilligers. Hij raakte zo door de molens gefascineerd, dat hij besloot gastheer te worden. Vanaf januari zou hij zich voor onze stichting en de molens gaan inzetten. Eerst moest hij nog even verhuizen naar zijn nieuwe appartement aan de Beekpoort. Met uitzicht op de kollergang. Helaas is Klaus echter enkele dagen voor zijn verhuizing plots overleden.Wij mochten hem slechts kort meemaken als enthousiast molenliefhebber maar de indruk die hij bij velen van ons nalaat is diep.

Nieuwe folder over molen Sint Jan

Vastleggen in volledig scherm 26-11-2014 104631.bmp

Annika Frencken heeft voor Molenstichting Weerterland een nieuwe folder van de Sint Jansmolen in Stramproy gemaakt. Het is de 2e folder is deze nieuwe serie. Ook deze folder valt op door het fraaie opengewerkte model van de molen. Zo kan de lezer zien welke techniek er in de molen verborgen zit. De eerste folder met opengewerkt model van de molen was de Sint Annamolen van Keent. In 2015 volgt de Sint Annamolen van Tungelroy en de serie wordt afgesloten met een nieuwe folder voor molen De Nijverheid in Stramproy. De folders liggen in de molens en kunnen gratis meegenomen worden.

Molenroutes op onze website

Vastleggen in volledig scherm 24-11-2014 084211.bmp

Er is veel vraag naar molenroutes. Leuke tochten door het mooie buitengebied rondom Weert waarbij u langs molens komt. Daarom hebben we op onze website www.molensinweert.com een aantal molentochten samengebracht. Het zijn ritjes die met de fiets of de auto te maken zijn. Bovendien hebben we ook twee wandelingen online gezet. Van alle tochten is een handige routekaart en een routebeschrijving beschikbaar. De kaart en de beschrijving kan ook uitgeprint worden. U kunt de verschillende molenroutes vinden via http://molensinweert.com/molenroutes/

Meel voor zelfbakkers

meel en bloem lepels

Voorlopig nog als proef zijn we op de Sint Annamolen van Keent gestart met de verkoop van meel en bloem. We doen dit in nauwe samenwerking met molenaar Peter Stultiens van molen De Hoop in Swartbroek. Bij de Sint Annamolen is tarwemeel en tarwebloem te koop en verder speltmeel, 6 plus 4 meel en pannenkoekenmeel.

Na de winterperiode willen we ons winkeltje eventueel uitbreiden met bv op een molen geperste olie, lekkere jam en andere ambachtelijke streekproducten. De molenwinkel in de Sint Annamolen aan de Keenterstraat is na de winterstop iedere zaterdagmiddag open vanaf 13.00 uur.  Door uw meel voor het zelf bakken van brood bij onze molen te kopen, steunt u Molenstichting Weerterland.

Avonddraaien op Annamolen Keent

_D204489_90_91_92_93_tonemapped (1933 x 1292)

Op een dinsdagavond begin december hebben we het jaarlijks avonddraaien op de Sint Annamolen van Keent gehouden. De wind zorgde er in ieder geval voor dat de molen prima kon draaien. En binnen zorgde vrijwilliger en gastheer Harry Truien voor heerlijke zelfgebakken wafels. Die gingen er letterlijk als koek in. Verder was er gezorgd voor warme chocomel en Gluhwein. Bezoekers konden ook kijken naar een presentatie van oude molenfoto’s en er waren rondleidingen door de molen.

We mochten zelfs enkele gasten uit België noteren die speciaal voor deze molenavond naar Weert waren gekomen.

Geen erfgoedprijs voor Weerter molens

Voor het eerst kende de gemeente Weert de Weerter Erfgoedprijs toe. Ook twee door de molenstichting beheerde molens, de Sint Annamolen van Keent en de Sint Jansmolen van Stramproy waren genomineerd. Helaas gingen onze molens niet met de Erfgoedprijs aan de haal.  Maar de nominaties betekenden in ieder geval weer extra aandacht voor de molens.

Wij wensen de beide winnaars: de historische Paterskerk aan de Biest en de Moeselkapel van harte proficiat.

Agenda:

Tot en met 6 januari 2015 zijn onze molens getooid met een grote kerstster. Dat betekent dat de molens even niet draaien.Na Driekoningen pakken we samen de draad weer op. Maar de echte start van het molenseizoen 2015 is toch pas in april/mei. Daarvoor doen we met enkele molens wel mee aan NLDoet op zaterdag 21 maart. Samen een dag klussen op de molens.  Wilt u meehelpen? Meld u dan aan via NLDoet.

Beste Wensen voor 2015

Aan het eind van het molenjaar 2014 dat vooral in het teken stond van Nolens6x600 bedanken wij iedereen voor zijn of haar betrokkenheid bij de Weerter molens. Wij wensen u prettige en sfeervolle feestdagen en voor 2015 de Beste Wensen.

_D203394-003 (1369 x 1020)

De Weerter Molens hopen ook in 2015 weer op u te kunnen rekenen.


Nieuwsbrief 3 december 2014

Vastleggen in volledig scherm 5-11-2015

Beste molenvrienden van de Weerter molens! Ook in de laatste weken van het jaar staan onze molens nog volop in de belangstelling.Wij houden u daarover graag via deze mailing even op de hoogte.Personele zakenIMG-20130531-02359Wij heten een nieuwe vrijwillige molenaar in de gelederen van de Molenstichting Weerterland welkom: Frans Deben.Frans is aangesteld als huismolenaar op de Sint Annamolen van Keent waar hij samen met zijn collega’s Gerie, Nuël en Chris aan de slag gaat.Daarnaast zal Frans er voor zorgen dat ook de mooi gerestaureerde Wilhelmus Hubertusmolen nabij de stadsbrug in Weert eveneens weer regelmatig draait. Momenteel zijn er bovendien, via het Gilde van Vrijwillige molenaars, ook nog drie molenaars in opleiding. Dat zijn Paul Horstman uit Weert, Mark Joosten uit Tungelroy en Rob Niëns uit Stramproy.  René Luys uit Stramproy is al langer met zijn opleiding bezig en is inmiddels benoemd tot hulpmolenaar op De Nijverheid in Stramproy.Erfgoedprijs 2014U kunt nog steeds stemmen op de monumenten voor de Weerter Erfgoedprijs 2014. Ook twee van onze Weerter molens, de Sint Jansmolen in Stramproy en molen Sint Anna aan de Keenterstraat in Weert zijn voor de erfgoedprijs genomineerd.Vastleggen in volledig scherm 3-12-2014 094452.bmpVastleggen in volledig scherm 3-12-2014 094507.bmpUw stem uitbrengen kan via http://www.weert.nl/Weerter-Erfgoedprijs-2014.htmlKerststerrenOnze molens worden ook dit jaar in de laatste weken van het jaar bekroond met een mooie en verlichte kerstster. De sterren worden de komende weken geplaatst. U bent welkom om dit eens van nabij te volgen.

  • Zaterdag 13 december: 10-12 uur. Sint Jansmolen Stramproy
  • Zaterdag 13 december: 14-17 uur. Sint Annamolen Keent (14.00 uur) en Wilhelmus Hubertusmolen Weert vanaf 15.30 uur.
  • Zaterdag 13 december: 17 uur. Molen De Nijverheid.
  • Tevens ontsteken van de verlichting in de kerstboom.
  • Zaterdag 20 december: 14 uur: Sint Annamolen Tungelroy.

Avonddraaien

Op dinsdag 9 december zullen de wieken van de Sint Annamolen van Keent ‘s avonds volop draaien tijdens het 3e avonddraaien op deze molen.

De molen staat vol in het licht en er wordt in en rondom de molen ook voor de, bij de periode van het jaar horende, passende sfeer gezorgd met vuurkorven (wel veilig), warme wafels, chocolademelk, Glühwein en voor de liefhebber een Muueledröpke.

Verder zijn er rondleidingen in de molen en u kunt kijken naar een speciale projectie van oude foto’s van

Weerter molens. En nog een tip: tijdens het avonddraaien kunt u prachtige foto’s van de molen maken.

_D203228-002 (1025 x 530)

Mogen wij u 9 december op de Annamolen begroeten ?

Verkoop van meel

Op molen Sint Anna Keent beginnen we, in samenwerking met vakmolenaar Peter Stultiëns van molen De Hoop in Swartbroek, een proef met kleinschalige verkoop van meel, bloem en speciale meelsoorten.

De proef is bedoeld om te bekijken of er belangstelling voor een klein winkeltje in deze molen bestaat.

Er wordt voorlopig gestart met tarwemeel, gemalen spelt, 6+4 meel en pannenkoekenmengsel. Alles in kleine huishoudverpakking voor thuisgebruik en met een recept voor het gebruik.

Molenvrienden 2015

Binnenkort valt bij onze molenvrienden weer de jaarlijkse brief op de deurmat met het verzoek om ons als Molenvriend ook in 2015 trouw te blijven. Nu de subsidies van de overheden voor het onderhoud en beheer van de molens steeds meer onder druk staan, is uw vriendendienst voor ons onmisbaar.

We blijven proberen uw financiële steun vooral en allereerst in te zetten voor de vrijwilligers die op de molens actief zijn. Dus onze molenaar, gastvrouwen/gastheren en de molenklussers.

En u weet het: Molenstichting Weerterland is een stichting met ANBI-status. Dus u kunt uw steun aan de Molenstichting Weerterland bij uw belastingaangifte als schenking opvoeren.

Wij hopen u binnenkort op onze molens te kunnen verwelkomen.

Mocht dat niet lukken, wensen wij u sfeervolle decemberdagen.

 

2 reacties op “Nieuwsbrief

  1. Pingback: Nieuwsbrief 22 december | Molens in Weert

  2. Pingback: Molennieuwsbrief januari ’15 | Molens in Weert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *