Veiligheid is een ‘hot item’ voor molenwereld

Veiligheid, In de vaderlandse molenwereld is het momenteel een hot item. Iedereen praat er over en menig moleneigenaar en molenbeheerder breekt zich het hoofd over de vraag hoe de veiligheid in en rond de molens te vergroten. Enkele recente ongelukken, waarvan ook twee met fatale afloop, hebben de molenaars en moleneigenaren in ons land met de neus op de feiten gedrukt. We zullen meer werk van veiligheid moeten maken.

Dit veiligheidshek kan in ieder geval al niet meer zomaar opzij geschoven worden.

Ook bij Molenstichting Weerterland staat veiligheid voortdurend op de agenda van het bestuur. En wanneer maar mogelijk worden ook de molenaars steeds opnieuw erop gewezen dat ze constant met één oog de veiligheid van de bezoekers in de gaten moeten houden. De tijd dat een simpel schrikhek voldoende was om mensen op afstand te houden of ervan te weerhouden ergens rond te gaan lopen waar dit gevaarlijk is, ligt helaas achter ons. We moeten anno 2012 bijna een politieman bij ieder schrikhek plaatsen om te voorkomen dat bezoekers, jong én oud, onder het schrikhek doorkruipen of er over heen klimmen. En zichzelf daardoor in gevaar brengen.

Gewoon uit onwetendheid over het gevaar dat men loopt of bv ‘omdat men voor het maken van een mooie foto’ even afstand wil nemen, worden hekken genegeerd of, erger nog, simpel terzijde geschoven. Molenaar en gastheren/vrouwen komen dan ook bijna continu ogen tekort. En aan het eind van een open dag op een molen zuchten we met z’n allen vaak even. Blij als we zijn dat alles weer zonder ongelukken is verlopen.

Bij Molenstichting Weerterland doen we al het mogelijke in technische zin om de veiligheid te garanderen. Bijvoorbeeld door een nieuwe, zelf door een van onze molenaars in opleiding uitgedachte nieuwe montage van de veiligheidshekken. Die kunnen voortaan niet meer zomaar opzij geschoven worden. In personele zin willen we de veiligheid vergroten door voortaan minstens twee molenaars en een gastheer samen op de molen te hebben.

 

2 reacties op “Veiligheid is een ‘hot item’ voor molenwereld

 1. Geachte Redactie,
  Minstens twee molenaars op de molen, waarvan in elk geval één molenaar met het diploma van het gilde voor vrijwillig molenaars.
  Niet alleen voor bezoekers aan de molen maar ook van de (aankomend) molenaar zelf moet de veiligheid optimaal in de gaten gehouden worden. Het bestuur van de molenstichting ofwel de eigenaar van de molen blijft verantwoordelijk voor de mensen die er op werken ofwel de molen bezoeken.
  Van veiligheid wordt ondermeer uitgegaan door het gegeven dat molenaars kennis van o.m. de veiligheidsvoorschriften hebben als zij het diploma “vrijwillig molenaar” hebben behaald. De molenaar is dan ook pas verzekerd na het behalen van het diploma van het gilde van vrijwillige molenaars.
  Omdat de meeste vrijwillige molenaars > 60 jaar zijn en soms halsbrekende toeren moeten uithalen zou een medische keuring geen overbodige eis zijn. Zij werken immers op een historische industriële machine, waarbij de nodige (veiligheids)voorschriften (die tijdens de molenaarsopleiding en het daaraan gekoppelde examen aan de orde komen) in acht moeten worden genomen en waarbij zij ook fysiek in staat moeten zijn de molen zonder gevaar voor zichzelf en anderen te laten draaien.
  Jammer genoeg zijn er vrijwilligers die, alle goede voornemens en afspraken ten spijt, helemaal niet het plan hebben , of niet in staat zijn , de ooit aangevangen molenaars- opleiding te blijven volgen en/of met een diploma af te ronden en die toch op de molen blijven meelopen en soms ook zelfstandig draaien.
  De verzekeringstechnische/financiële gevolgen voor een verantwoordelijk bestuur of eigenaar zijn bij ongelukken niet te overzien, laat staan de persoonlijke gevolgen voor de betreffende molenaar of bezoeker. Dit is ook wel gebleken.
  Besturen en eigenaren moeten zich er van bewust zijn,dat zij verantwoordelijk zijn en blijven bij schade en ongelukken veroorzaakt door een ongediplomeerde/aankomende molenaar die alléén op de molen werkzaam is. Het zal m.n. de veiligheid ten goede komen als er altijd twee molenaars, waarvan tenminste één gediplomeerd, aanwezig is op de molen wanneer er wordt gedraaid met of zonder bezoekers.

 2. Molenstichting Weerterland streeft naar een bezetting van altijd 2 gediplomeerde molenaars plus een gastheer/gastvrouw op de molens tijdens het draaien/malen waarbij de molen ook opengesteld is voor bezoekers. Wordt er gedraaid of gemalen zonder dat de molen bezichtigd kan worden dan moeten er altijd 2 gediplomeerde molenaars aanwezig zijn.
  Daarom ook hebben we, naast onze 6 vaste molenaars, momenteel 8 molenaars in opleiding waarvan er 3 dit najaar hopelijk met succes examen doen.
  Dit najaar starten we bovendien een grote campagne voor de werving van nog eens 6 vrijwilligers die ook de opleiding tot molenaar willen gaan volgen en van zo’n 12 gastvrouwen/gastheren die een interne opleiding krijgen. Ook daarbij staat veiligheid voorop.
  Bovendien kunnen tijdens het draaien kunnen sommige delen van de molens niet meer door bezoekers bezocht worden. Dan moet men denken aan de belt, steenzolder en luizolder.
  Om het publiek dan toch het werken van de molen te laten zien, hebben we een camerasysteem geplaatst zodat bezoekers beneden toch alle molenzolders kunnen bekijken.
  Helaas dwingt ons de actualiteit tot deze maatregelen op onze 4 molens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *