Molens Kempen~Broek openen met Monumentendag

Achttien molen in GrensPark Kempen~Broek openen de molenpoort tijdens Open Monumentendag

Open Monumentendag, op zondag 10 september, wordt voor liefhebbers van ons erfgoed en meer speciaal voor alle molennliefhebbers een echte feestdag. Voor het eerst valt Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland op één en dezelfde dag.  Dat biedt een uitgelezen kans om grensoverschrijdend grote en kleine monumenten die hun deuren, hekken of poorten voor bezoekers openen, te gaan bekijken.

Veel variatie bij de molens

Omdat de thema’s van Open Monumentendag in Vlaanderen, “Erfgoed en Natuur” en in Nederland, “Boeren, Burgers en Buitenlui” goed bij elkaar en bij GrensPark Kempen~Broek en bij de molens als erfgoed aansluiten, grijpt Molennetwerk Kempen~Broek deze gelegenheid aan om de molens van Kempen~Broek te presenteren. Dat betekent dat tijdens Open Monumentendag op zondag 10 september binnen GrensPark Kempen~Broek tussen 10 en 17 uur achttien wind- en watermolens hun poorten openen, (zo mogelijk) draaien en malen en in ieder geval te bezoeken en te bezichtigen zijn.

De molens die op Open Monumentendag openen, staan in de Kempen~Broek gemeenten Weert, Nederweert, Leudal in Nederland en Bocholt, Bree, Kinrooi/Molenbeersel en Maaseik in Vlaanderen. Vrijwillige molenaars en molengidsen vertellen er het verhaal van hun molen en leiden u door de molens rond.  Bezoekers krijgen antwoord op allerlei vragen. Zoals: “Waarom staat het teken van de Duitse Orde op een molensteen van de Pollismolen in Opitter?” of “Waarom mag er niet gebouwd worden rond de Keijersmolen in Molenbeersel?” En weet u ook wat de band is tussen molen De Hoop in Swartbroek en Vlaardingen en Delfshaven in Holland? Vraag er de molenaar maar eens naar. Of: “Hoe komt het dat het waterrad van de Uffelsemolen In Haler een stuk boven het water uitsteekt?”

Een autoroute langs het groottste gedeelte van de molens

Op de website van Molennetwerk Kempen~Broek https://kempenbroekmolens.org/agenda/open-monumentendag/ vindt u meer, ook praktische, informatie over deze Grenzeloze Molendag van de Kempen~Broek molens. Wie een of meerdere molens tijdens de Open Monumentendag wil bezoeken kan een autoroute volgen die op de website van het Molennetwerk Kempen~Broek staat aangegeven. Of volg per fiets één van de uitgestippelde fietsroutes die op de Molenkaart Kempen~Broek staan. De Molenkaart Kempen~Broek is bij diverse molens, de toeristische diensten en bij de VVV voor één euro verkrijgbaar. Ook is de kaart tijdens Open Monumentendagen op 9 én 10 september bij het centrale informatiepunt voor Open Monumentendagen in Weert (zaterdag te vinden op de Markt in Weert, zondag bij molen De Nijverheid, Veldstraat, Stramproy) te koop.

De deelnemende molens (10 september open van 10 tot 17 uur) zijn: 

 • Wilhelmus Hubertusmolen, Oude Hushoverweg 30, Weert
 • Sint Annamolen, Keenterstraat 1, Weert
 • De Hoop, Coolenstraat 24, Weert – Swartbroek
 • Sint Annamolen, Tungeler Dorpstraat 75, Weert – Tungelroy
 • Sint Jan, Molenweg 16, Stramproy
 • De Nijverheid, Veldstraat 54, Stramproy (zondag ook het centrale OMD informatiepunt)
 • Broeckmolen, Grensweg 8. Stramproy
 • Voorste Luysmolen, Luysenstraat 2, Bocholt
 • De Zorgvliet, Oudekerkstraat 25, Molenbeersel
 • Keijersmolen, Smeetsstraat 43, Molenbeersel
 • Uffelsemolen, Uffelsestraat 5, Haler-Uffelse
 • Keyartmolen, Keyartstraat 4, Bree- Tongerlo
 • Pollismolen, Molenstraat 56, Bree – Opitter
 • Sevensmolen, Molenstraat 18, Kaulille
 • De Korenbloem, Korenbloemstraat 4, Ospel-Nederweert
 • Schouwsmolen, Margarethastraat 56, Ittervoort.
 • Armenmolen, Molenstraat 12, Neeritter
 • Dorpermolen, Dorpermolenweg 2, Opoeteren (Maaseik)

 

Over Molennetwerk Kempen~Broek:

Molennetwerk Kempen~Broek is een samenwerking tussen Molenstichting Weerterland, vzw Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel, Molenstichting Leudal, de Kauliller Molenvrienden en een aantal moleneigenaren, vrijwillige molenaars en molenvrijwilligers uit het gebied van GrensPark Kempen~Broek.  Molennetwerk Kempen~Broek stelt zich tot doel de wind- en watermolens van GrensPark Kempen~Broek op de kaart te zetten en te promoten en via samenwerking het molenbehoud en molenbeheer te steunen en bevorderen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *