Geslaagde 1e Grenzeloze Molendag

 

Molennetwerk Kempen~Broek kijkt terug op een geslaagde Grenzeloze Molendag. Tijdens Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland op zondag 10 september, openden 19 wind- en watermolens hun poorten voor bezoekers. Belangstellenden konden de molen bezichtigen en konden via de uitgestippelde fiets- en autoroutes een tocht langs een aantal Grenzeloze Molens maken.

De 6 Weerter windmolens en de watermolen die op Open Monumentendag meededen aan de Grenzeloze Molendag van Molennetwerk Kempen~Broek hebben samen ruim 875 bezoekers over de vloer gekregen. Wat opviel was het grote aantal bezoekers óók uit het buitenland, dus niet ãlleen uit België en Nederland. De molenaars van de Wilhelmus Hubertusmolen signaleerden bv bezoekers uit o.a. Rusland, Duitsland, Engeland, Japan.

Topper qua publieke belangstelling was de Sevensmolen in Kaulille die 372 bezoekers trok. Bij de molen waren talrijke omlijstende activiteiten georganiseerd als onderdeel van de Open Monumentendag. Er werden vlaaien gebakken en er was een fietstocht. Dat alles samen zorgde voor een gezellige molendag bij deze stenen grondzeiler. Ook watermolen de Dorpermolen in Neeroeteren was met 360 bezoekers een regelrachte publieksmagneet.

21370838_2029131703964947_2885607835298635640_n

Vlaai bakken aan de voet van de Sevensmolen in Kaulille

Een groep vrijwilligers en medewerkers van de Molenfeesten Molenbeersel trotseerde zaterdagnamiddag, ondanks de dreigende buien, het weer door op de fiets te springen. Tijdens het tweede weekend van september organiseert de vzw Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel een fietstocht en een hotdog avond voor hun helpers. De fietstocht ging langs 10 molens van het Kempen~Broek. De foto van de groep werd gemaakt bij de Sint Jansmolen te Stramproy.

Vastleggen in volledig scherm 12-9-2017 075930.bmp

Een deel van de vrijwilligers en medewerkers van de Molenfeesten Molenbeersel

Totaal trok de Grenzeloze Molendag van Molennetwerk KempenBroek op de 19 deelnemende molens meer dan 1.850 bezoekers (maar nog niet alle gegevens over het molenbezoek van alle deelnemende molens zijn bekend). De Grenzeloze Molendag was de eerste gemeenschappelijke molendag binnen GrensPark Kempen~Broek

Molens Kempen~Broek openen met Monumentendag

Achttien molen in GrensPark Kempen~Broek openen de molenpoort tijdens Open Monumentendag

Open Monumentendag, op zondag 10 september, wordt voor liefhebbers van ons erfgoed en meer speciaal voor alle molennliefhebbers een echte feestdag. Voor het eerst valt Open Monumentendag in Vlaanderen en Nederland op één en dezelfde dag.  Dat biedt een uitgelezen kans om grensoverschrijdend grote en kleine monumenten die hun deuren, hekken of poorten voor bezoekers openen, te gaan bekijken.

Veel variatie bij de molens

Omdat de thema’s van Open Monumentendag in Vlaanderen, “Erfgoed en Natuur” en in Nederland, “Boeren, Burgers en Buitenlui” goed bij elkaar en bij GrensPark Kempen~Broek en bij de molens als erfgoed aansluiten, grijpt Molennetwerk Kempen~Broek deze gelegenheid aan om de molens van Kempen~Broek te presenteren. Dat betekent dat tijdens Open Monumentendag op zondag 10 september binnen GrensPark Kempen~Broek tussen 10 en 17 uur achttien wind- en watermolens hun poorten openen, (zo mogelijk) draaien en malen en in ieder geval te bezoeken en te bezichtigen zijn.

De molens die op Open Monumentendag openen, staan in de Kempen~Broek gemeenten Weert, Nederweert, Leudal in Nederland en Bocholt, Bree, Kinrooi/Molenbeersel en Maaseik in Vlaanderen. Vrijwillige molenaars en molengidsen vertellen er het verhaal van hun molen en leiden u door de molens rond.  Bezoekers krijgen antwoord op allerlei vragen. Zoals: “Waarom staat het teken van de Duitse Orde op een molensteen van de Pollismolen in Opitter?” of “Waarom mag er niet gebouwd worden rond de Keijersmolen in Molenbeersel?” En weet u ook wat de band is tussen molen De Hoop in Swartbroek en Vlaardingen en Delfshaven in Holland? Vraag er de molenaar maar eens naar. Of: “Hoe komt het dat het waterrad van de Uffelsemolen In Haler een stuk boven het water uitsteekt?”

Een autoroute langs het groottste gedeelte van de molens

Op de website van Molennetwerk Kempen~Broek https://kempenbroekmolens.org/agenda/open-monumentendag/ vindt u meer, ook praktische, informatie over deze Grenzeloze Molendag van de Kempen~Broek molens. Wie een of meerdere molens tijdens de Open Monumentendag wil bezoeken kan een autoroute volgen die op de website van het Molennetwerk Kempen~Broek staat aangegeven. Of volg per fiets één van de uitgestippelde fietsroutes die op de Molenkaart Kempen~Broek staan. De Molenkaart Kempen~Broek is bij diverse molens, de toeristische diensten en bij de VVV voor één euro verkrijgbaar. Ook is de kaart tijdens Open Monumentendagen op 9 én 10 september bij het centrale informatiepunt voor Open Monumentendagen in Weert (zaterdag te vinden op de Markt in Weert, zondag bij molen De Nijverheid, Veldstraat, Stramproy) te koop.

De deelnemende molens (10 september open van 10 tot 17 uur) zijn: 

 • Wilhelmus Hubertusmolen, Oude Hushoverweg 30, Weert
 • Sint Annamolen, Keenterstraat 1, Weert
 • De Hoop, Coolenstraat 24, Weert – Swartbroek
 • Sint Annamolen, Tungeler Dorpstraat 75, Weert – Tungelroy
 • Sint Jan, Molenweg 16, Stramproy
 • De Nijverheid, Veldstraat 54, Stramproy (zondag ook het centrale OMD informatiepunt)
 • Broeckmolen, Grensweg 8. Stramproy
 • Voorste Luysmolen, Luysenstraat 2, Bocholt
 • De Zorgvliet, Oudekerkstraat 25, Molenbeersel
 • Keijersmolen, Smeetsstraat 43, Molenbeersel
 • Uffelsemolen, Uffelsestraat 5, Haler-Uffelse
 • Keyartmolen, Keyartstraat 4, Bree- Tongerlo
 • Pollismolen, Molenstraat 56, Bree – Opitter
 • Sevensmolen, Molenstraat 18, Kaulille
 • De Korenbloem, Korenbloemstraat 4, Ospel-Nederweert
 • Schouwsmolen, Margarethastraat 56, Ittervoort.
 • Armenmolen, Molenstraat 12, Neeritter
 • Dorpermolen, Dorpermolenweg 2, Opoeteren (Maaseik)

 

Over Molennetwerk Kempen~Broek:

Molennetwerk Kempen~Broek is een samenwerking tussen Molenstichting Weerterland, vzw Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel, Molenstichting Leudal, de Kauliller Molenvrienden en een aantal moleneigenaren, vrijwillige molenaars en molenvrijwilligers uit het gebied van GrensPark Kempen~Broek.  Molennetwerk Kempen~Broek stelt zich tot doel de wind- en watermolens van GrensPark Kempen~Broek op de kaart te zetten en te promoten en via samenwerking het molenbehoud en molenbeheer te steunen en bevorderen. 

 

Molenkaart voor Grenspark Kempen~Broek gepresenteerd

Burgemeesters, Schepenen en Wethouders met een groot model Molenkaart

Vrijdagavond is de Molenkaart Kempen~Broek gepresenteerd. De burgemeesters, wethouders en schepenen van de Kempen~Broek gemeenten Cranendonck, Nederweert, Weert, Leudal, Bocholt (B), Bree (B), Kinrooi/Molenbeersel (B) en Maaseik (B) namen het eerste exemplaar van de Molenkaart in ontvangst.

Veel publieke belangstelling bij de presentatie van de Molenkaart Kempen~Broek

De presentatie gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Molencafé aan de voet van de Keijersmolen in Molenbeersel. De presentatie van de molenkaart was tevens het startsein voor de driedaagse molenfeesten van vzw Molenzorg Molenmuseum in Molenbeersel.

De Molenkaart Kempen~Broek werd op zondag tijdens de Molenfeesten gratis uitgedeeld aan de deelnemers van de speciale familiefietstocht. Bovendien is de kaart vanaf nu bij de gemeentelijke toeristische diensten in de Belgische Kempen~Broek gemeenten en bij de VVV Midden-Limburg verkrijgbaar alsmede bij een aantal molens in het gebied van Kempen~Broek. De kaart kost één euro…

Ook kan de kaart besteld worden via de website van Molennetwerk Kempenbroek: www.kempenbroekmolens.org.

Een koppeltje meelwormen van de Keijersmolen verzorgde een verrassende presentatie van de Molenkaart KempenBroek

Fiets4Daagse De Peel

Drukte bij de molen

Molen De Nijverheid in Stramproy was pauzeplaats tijdens de derde fietsdag van de Fiets4Daagse De Peel vanuit startplaats Weert.

Bij de molen kregen de deelnemers als tractatie een overheerlijk ijsje aangeboden van Huupkens IJs, beste ijssalon van Nederland van 2015. In de loop van de dag stapten meer dan 700 fietssters en fietsers bij de molen af om van dat ijsje te genieten, even uit te puffel, een praatje met andere deelnemers te maken en om de molen te bezichtigen,

Voor ons ook een ideale gelegenheid om op grote schaal reclame te maken voor de molendag op de Kempen~Broekmolens op Open Monumentendag 10 september.  

Grenzeloze molens van Kempen~Broek

West-Vlaanderen, Zaanse Schans, Kinderdijk en nu ook …. Kempen~Broek

De werkgroep bekijkt het eindresultaat

Wie over molen praat, heeft daarbij, vaak bijna automatisch, een beeld voor ogen van de molens in West-Vlaanderen, de Zaanse Schans, Schiedam of Kinderdijk. Beelden van stoere poldermolens en van eeuwenoude statige standerdmolens in West-Vlaanderen op de grens met Frankrijk. Of van de machtige stellingmolens aan de Zaanse Schans, de poldermolens van Kinderdijk of de hoge stadsmolen van Schiedam.  Niemand denkt bij molens aan de molens van Kempen~Broek.

Maar dat gaat veranderen. Molennetwerk Kempen~Broek heeft zich voorgenomen om het molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek (in 2014 door de internationale jury van Communities in Bloom uitgeroepen tot Groenste Regio van de Wereld) op de kaart te gaan zetten. Wist u dat binnen GrensPark Kempen~Broek zo’n vijftig wind- en watermolens staan? Molens die vaak nog regelmatig draaien, soms nog malen en die meestal te bezoeken en te bezichtigen zijn.

Het ‘op de kaart zetten’ van dit bijzondere molenerfgoed doet het Molennetwerk Kempen~Broek niet alleen figuurlijk maar nu óók letterlijk met de uitgifte van de Molenkaart Kempen~Broek. Deze molenkaart wordt vrijdag 28 juli om 19.30 uur officieel gepresenteerd tijdens de openingsavond van de Molenfeesten in de Kempen~Broek molengemeente Molenbeersel.  

“De Molenkaart Kempen~Broek is niet zomaar een landkaart waarop de molens staan aangegeven zodat de gebruikers met de kaart van molen naar molen kunnen fietsen. Vooral vertelt de kaart een verhaal, Het Verhaal van onze Molens en van ons bijzondere grenzeloze molenerfgoed. Maar ook heel wat Molenvragen als: “Hoe komt het dat?” en “Waarom?” worden beantwoord”, benadrukt René Weerens van VZW Molenzorg Molenmuseum uit Molenbeersel. Samen met Louis Morre van Molenstichting Weerterland voerde hij de redactie over de kaart. “De Molenkaart nodigt iedereen nadrukkelijk uit om ons molenerfgoed te komen ontdekken en met de vrijwillige molenaars van GrensPark Kempen~broek kennis te komen maken”, vult Toon Verlaak van de Kauliller Molenvrienden en molenaar van de Sevensmolen in Kaulille aan.

Bij het samenstellen van de Molenkaart Kempen~Broek werkte Molennetwerk Kempen~Broek nauw samen met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de VVV Midden Limburg, de Nederlandse Kempen~Broek gemeenten en de Toeristische Diensten van de Belgische Kempen~Broek gemeenten.    

De Molenkaart Kempen~Broek is vanaf 1 augustus voor één euro bij een aantal molens binnen Kempen~Broek te koop en verder bij de onthaalpunten en poortgebouwen van GrensPark Kempen~Broek, de winkels en agentschappen van de VVV Midden-Limburg en de Toeristische Diensten van de Belgische Kempen~Broek gemeenten. Deelnemers aan de familiefietstocht op zondag 30 juli tijdens de Molenfeesten in Molenbeersel krijgen de molenkaart als attentie gratis aangeboden.

 

Over Molennetwerk Kempen~Broek

Molennetwerk Kempen~Broek is een samenwerkingsverband van de molenorganisaties, moleneigenaren, molenvrijwilligers en molenaars binnen het gebied van GrensPark Kempen~Broek (Nederweert, Weert, Leudal, Cranendonck, Bocholt, Bree, Kinrooi-Molenbeersel, Maaseik). 

In het Molennetwerk Kempen~Broek werken Molenstichting Weerterland, Molenstichting Leudal, VZW Molenzorg Molenmuseum Molenbeersel en de Kauliller Molenvrienden nauw samen met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de VVV Midden-Limburg, de VVV Weert backoffice en de Toeristische Diensten van Bocholt, Bree, Maaseik en Kinrooi-Molenbeersel. 

Molennetwerk Kempen~Broek stelt zich tot doel het molenerfgoed binnen GrensPark Kempen~Broek te promoten  en meer belangstelling voor het behoud en beheer van de molens te genereren.

Molennetwerk Kempen~Broek is op internet te vinden op: www.kempenbroekmolens.org en via Twitter op @molennetwerk

 

 

 

Jan Croonen

Jan Croonen, al een reeks van jaren bestuurslid van Molenstichting Weerterland, heeft besloten zijn bestuurslidmaatschap te beëindigen.
Jan wil zich voortaan vooral als molengids inzetten voor de Weerter molens.

Als bestuurslid was Jan Croonen nauw betrokken bij het structureel beter regelen van de verzekeringen voor de vrijwilligers zoals de molenaars, molengidsen en klussers en voor de bestuursleden van de molenstichting. Ook was hij contactpersoon tussen bestuur en molenaars en contactpersoon voor de Nijsmolenbuurt en bestuursverantwoordelijke voor de Nijsmolen.Bovendien was hij ook vaak als klusser op de molens actief.


Het bestuur bedankt Jan voor zijn enthousiasme, inzet en betrokkenheid en vooral voor zijn collegialiteit. Jan hebben we leren kennen en waarderen als een kundig, oprect maar ook vasthoudend bestuurslid die steeds het belang van de vrijwilligers voor ogen had.
We zullen ons als bestuur op korte termijn beraden op de invulling van de verschillende openstaande bestuursfuncties.

Belangstellenden voor een bestuursfunctie bij Molenstichting Weerterland worden van harte uitgenodigd zich te melden.

Open Imkerijdag op Annamolen

Over bijen, honing en meer

In heel Nederland houden imkers op zaterdag 8 juli en/of zondag 9 juli 2017 open huis. Ook in de regio Weert doen diverse imkers mee. Breng één of meer van hen een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes. Dat kan bv op zondag 9 juli van 10 tot 17 uur bij de Sint Annamolen Keent samen met Imkerij Weerterland. Bij de meeste imkers zal honing uit de omgeving te koop zijn. 

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Bijen zijn boeiend

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten u graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten u, als u wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? Sommige imkers hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

 
Honingwinning

Hoe komt de honing in een potje terecht? De imker laat u graag zien hoe het uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is.  Ze laten ook zien hoe ze kaarsen maken van bijenwas en vertellen waar de was vandaan komt, wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen of hoe je met honing lekkere koek kunt maken.

Laat u informeren

Het bezoek is gratis.
Sterker nog: u krijgt er iets bij: een kopje koffie of thee, een stukje honingkoek. Verder is er allerlei info beschikbaar over bijen en over hoe u uw eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit. 

Bent u geïnspireerd door het verhaal dat u heeft gehoord? Overweeg een kennismakingscursus te volgen of een stapje hoger: een basiscursus

Van regionaal naar landelijk …

Korte historie Open Imkerijdag

De eerste drie jaar was de Open Imkerijdag vooral een regionale aangelegenheid: ontstaan uit de viering van het 100-jarig bestaan van de NBV-afdeling Driebergen/Doorn in 2006. In 2009 kreeg het meer een regionaal karakter (Utrechtse Heuvelrug en Betuwe). 
Per 2010 heeft de NBV het initiatief omarmd met het doel een landelijke dekking te krijgen. Daarin is de organiserende werkgroep onder leiding van Wim Oerlemans, geestelijk vader van dit evenement, geslaagd. In 2013 namen al ongeveer 250 individuele imkers of afdelingen deel aan dit evenement en ontving men naar schatting 30.000 bezoekers. In de jaren daarna bleef het deelnemers- en bezoekersaantal ongeveer constant. 

 

 

Belangstelling voor bijenproject

Aandacht voor de bijen bij de molen

Al drie jaar kent Molenstichting Weerterland het project Onze Molenberg Zzzoemt. Samen met de imkers van Imkerij Weerterland geven wij op de molenberg van de Sint Annamolen van Keent ruimte aan vier bijenvolkeren. En bij drie molens (Keent, Tungelroy en Stramproy) die onze stichting beheert zijn de afgelopen jaren ook insectenhotels gebouwd door onze vrijwilligers.

De belangstelling voor ons bijenproject is ook drie jaar na de start van het project nog steeds groot. Bezoekers aan de molen willen graag geinformeerd worden over het hoe en waarom van ons bijenproject. En dit voorjaar heeft een groep geinteresseerden met veel plezier deelgenomen aan een introductiecursus Wij en de Bij. Want ook dat is een van de doelstellingen van het project Onze Molenberg Zzzoemt : het besef voor het belang van de bijen laten groeien en uitdragen. Ook via cursussen. Wilt u meer weten over het project Onze Molenberg Zzzoemt of wilt u informatie? Loop dan binnen in de molen aan de Keenterstraat. Daar is een tafel helemaal gereserveerd voor informatie over de bijen en het houden van bijen. 

De komende weken staan de bijen bij de Annamolen weer stevig in de belangstelling. Allereerst door mediabelangstelling in de vorm van TV opnames die binnenkort door een landelijke TV zender over onze beide imkers en het bijenproject gemaakt worden.

En op zondag 9 juli doen we van 10 tot 17 uur met Imkerij Weerterland mee aan de Landelijke Imkerijdag 2017 bij de Sint Annamolen met veel informatie, films, uitleg, markt, rondleidingen en demonstraties. 

Twee molenclips

Molenstichting Weerterland beheert in Weert 4 windmolens. Deze molen ijn gemeentelijk eigendom. Daarnaast zet de Molenstichting Weerterland zich in voor het beheer, behoud en de promotion van het totale windmolenbestand in Weert en werkt de stichting nauw samen met andere molenorganisaties in de regio. Bovendien vervult de stichting een voortrekkersrol binnen het Molennetwerk Kempen~Broek. Dat doet de stichting als vrijwilligersorganisatie.

Voor het kunnen waarmaken van onze veelzijdige veelomvattende en uitdagende taak zijn we dus afhankelijk van mannen en vrouwen, jong en oud, die als vrijwilliger wat tijd in het beheer, behoud en promotion van de molens willen investeren. Maar we vertellen u geen geheim als we zeggen dat het vinden van vrijwilligers anno 2017 een hele opgave is. Zeg maar gerust, om het maar eens krachtig en modern uit te drukken; ‘a hell of a job’.

Als Molenstichting Weerterland hebben we nu, met financiële steun van het Samenfonds495 en de Gemeente Weert, twee korte promotion videoclips laten produceren door cineast Dion Huiberts van Storyhunter.nl uit Weert.

Deze clips moeten helpen bij het vinden van nieuwe molenvrijwilligers. We hopen dat u de clips de komende tijd regelmatig op sociale media en internet tegenkomt. Daarnaast gaan we ze gebruiken in de molen(s), bij lezingen en tijdens evenementen als Braderie, Cultureel Lint enz.